У Швейцарії на референдумі вирішують, чи платити далі за суспільне телебачення

У Швейцарії на референдумі вирішують, чи платити далі за суспільне телебачення

4 Березня 2018
1390
4 Березня 2018
11:18

У Швейцарії на референдумі вирішують, чи платити далі за суспільне телебачення

1390
На референдумі буде вирішуватися питання скасування абонентської плати.
У Швейцарії на референдумі вирішують, чи платити далі за суспільне телебачення
У Швейцарії на референдумі вирішують, чи платити далі за суспільне телебачення

У Швейцарії в неділю, 4 березня, проходить референдум, який може радикально змінити принцип фінансування суспільно-правового телебачення і радіо в країні. Про це повідомляє Deutche Welle.

Зараз кожне домогосподарство щороку перераховує 451 франк (390 євро) центру абонентської плати Billag, щоб забезпечити роботу незалежного теле- і радіомовлення. На референдумі буде вирішуватися питання про закриття Billag і скасування абонентської плати. У разі успіху противників Billag суспільно-правові ЗМІ Швейцарії перейдуть на самофінансування.

Уряд, парламент і більшість партій Швейцарії виступають на підтримку абонентської плати. Поразку ворогів Billag прогнозують і соціологи.

У Німеччині остання реформа фінансування суспільно-правових ЗМІ була проведена в 2013 році, коли центр стягування абонентської плати GEZ був перейменований в Сервіс абонентської плати ARD, ZDF та Deutschlandradio. Зараз кожне німецьке домогосподарство платить на за це 210 євро в рік. У Німеччині також критикують цю систему, однак скасування абонентської плати вимагає тільки правопопулістська партія "Альтернатива для Німеччини".

Нагадаємо, що на сьогодні лише Білорусь і Росія не мають суспільного мовлення.

Додамо, в держбюджеті України на 2018 рік на фінансову підтримку ПАТ «НСТУ» закладено лише 776 мільйонів гривень, що вдвічі менше за передбачену законодавством суму, яка мала би в 2018 році становити не менше 0,2 % видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік, що складає не менше 1,54 млрд грн.

Проблема недофінансування створила перешкоди не лише розвитку суспільного мовника, але і щоденному його функціонуванню. У НСТУ заявляють: якщо суспільне найближчим часом не отримає коштів, які передбачені Законом України «Про суспільне телебачення і радіомовлення», тоді у квітні-червні може припинитися трансляція.

Нагадаємо, секретар наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський запропронував нову модель фінансування Суспільного мовника — за рахунок ренти (збору) за користування радіочастотним ресурсом. На думку експертів, це дозволить забезпечити фінансову сталість НСТУ і зменшити залежність мовника від волі народних депутатів та Кабміну.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1390
Читайте також
27.02.2018 16:57
«Суспільне мовлення»
Суспільне мовлення
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду