Колегія Мінкульту планує в закритому режимі затвердити Рекомендації щодо оцінки фільмів патріотичного спрямування

Колегія Мінкульту планує в закритому режимі затвердити Рекомендації щодо оцінки фільмів патріотичного спрямування

26 Лютого 2018
2204
26 Лютого 2018
17:15

Колегія Мінкульту планує в закритому режимі затвердити Рекомендації щодо оцінки фільмів патріотичного спрямування

2204
27 лютого має відбутися засідання колегії Міністерства культури України, на якому членам колегії пропонують розглянути проект Рекомендацій щодо оцінки фільмів патріотичного спрямування. Копію документа, запропонованого до розгляду, «Детектор медіа» отримав на правах анонімності з власних джерел.
Колегія Мінкульту планує в закритому режимі затвердити Рекомендації щодо оцінки фільмів патріотичного спрямування
Колегія Мінкульту планує в закритому режимі затвердити Рекомендації щодо оцінки фільмів патріотичного спрямування

У листі до членів колегії Мінкульту заступник міністра Юрій Рибачук нагадує, що законом «Про державний бюджет України на 2018 рік» за програмою «Виробництво (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування» Міністерству культури передбачено кошти в розмірі 500 млн грн.

«Міністерство культури розробляє відповідну нормативно-правову базу для виконання зазначеної бюджетної програми. Зокрема, передбачається, що спеціально створеним консультативно-дорадчим органом Міністерства культури здійснюватиметься відбір кінопроектів для виробництва (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування. У Міністерстві культури розроблено проект Рекомендацій щодо оцінки фільмів патріотичного спрямування (додається), які за дорученням міністра культури Нищука Є.М. будуть винесені 27.02.2018 на розгляд колегії Міністерства культури», – йдеться в листі до членів колегії.

Заступник міністра просить членів колегії розглянути проект рекомендацій, надати свої письмові пропозиції та бути готовими до обговорення під час засідання колегії. Членам колегії пропонують розглянути наступні рекомендації:

«Рекомендації щодо оцінки фільмів патріотичного спрямування

Різножанрові ігрові та неігрові телевізійні фільми, телевізійні серіали, анімаційні фільми, телевізійні фільми-вистави, неігрові телевізійні фільми (серіали) про сучасне життя держави, які за своїм творчим задумом, ідейним спрямуванням, проблематикою або змістом:

  • Сприяють консолідації українського суспільства навколо ідей спільного майбутнього, захисту територіальної цілісності України, ідеалів свободи та загальнолюдських цінностей;
  • Сприяють зміцненню взаємної поваги та толерантності в українському суспільстві, гордості за власну державу, її історію, культуру, науку, спорт;
  • Стверджують гуманізм, загальнолюдські цінності, здоровий спосіб життя, екологічну свідомість;
  • Пробуджують активну суспільну позицію, наголошують на ідеї громадянської відповідальності, популяризують освіченість та читання;
  • Зміцнюють образ України, як країни, що має визначні культурні та історичні традиції та є туристично привабливою;
  • Уводять українські реалії в світовий контекст, репрезентують Україну як частину європейського політичного, соціального та культурного просторів;
  • Популяризують українську культуру, традиції українського народу та національних меншин, твори класичної та сучасної української літератури, музики, візуального мистецтва тощо;
  • Пробуджують інтерес суспільства до видатних співвітчизників та їхнього внеску до скарбниці світової цивілізації;
  • Сприяють відновленню, збереженню та вшануванню національної пам’яті про боротьбу та борців за незалежність України;
  • Формують шанобливе ставлення до пам’яті про жертв тоталітарних режимів в Україні, зокрема жертв Голодомору, політичних репресій, депортацій;
  • Вшановують українських воїнів, які зробили значний внесок у зміцнення обороноздатності України;
  • Утверджують повагу до українського війська та правоохоронних органів, відповідальне ставлення громадян до обов’язку захисника Вітчизни;
  • Висвітлюють факти російської агресії проти України, що проявилися в окупації Криму, збройній інтервенції на Донбасі та підтримці терористів в інших регіонах України.»

Зазначимо, що засідання колегії, на якому планується розгляд рекомендацій, відбудеться в закритому режимі. У прес-службі Мінкульту на запитання «Детектора медіа» про акредитацію на засідання колегії порадили звернутися до секретаря колегії Альони Рябчун. Пані Рябчун, у свою чергу, повідомила, що засідання колегії буде закритим і не передбачає присутності представників ЗМІ.

Нагадаємо, минулого року під час підготовки до другого читання держбюджету на 2018 рік у бюджеті з’явилася нова бюджетна програма Міністерства культури – «виробництво (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування». У 2018 році на неї виділено 500 млн грн. Детальніше про те, що це за програма та як Мінкульт планує розпоряджатися цими коштами, – читайте в матеріалі Олесі Анастасьєвої «Патріотичне кіно: що, як і навіщо?».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2204
Читайте також
22.07.2019 12:40
Олеся Анастасьєва
для «Детектора медіа»
3 695
19.02.2018 13:19
Олеся Анастасьєва
для «Детектора медіа»
9 394
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду