Омбудсмен вважає дискримінацією обшуки журналісток співробітниками поліції в Оболонському суді

Омбудсмен вважає дискримінацією обшуки журналісток співробітниками поліції в Оболонському суді

23 Лютого 2018
1276
23 Лютого 2018
18:44

Омбудсмен вважає дискримінацією обшуки журналісток співробітниками поліції в Оболонському суді

1276
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до Головного управління Національної поліції щодо проведення службового розслідування за фактом вчинення співробітниками поліції дискримінаційних дій через виявлене порушення прав жінок у Києві, вчинене працівниками поліції.
Омбудсмен вважає дискримінацією обшуки журналісток співробітниками поліції в Оболонському суді
Омбудсмен вважає дискримінацією обшуки журналісток співробітниками поліції в Оболонському суді

Про це йдеться на сайті омбудсмена.

Омбудсмен нагадує, що 21 лютого з метою вжиття заходів безпеки під час розгляду справи про державну зраду колишнього президента України Віктора Януковича в Оболонському районному суді Києва правоохоронці проводили додатковий огляд жінок-відвідувачок, зокрема журналісток. Жінок зобов’язували знімати верхній одяг.

На п’ятому поверсі, де знаходився зал засідань № 15 та розглядалася вищеозначена справа, деяких жінок просили пройти зі співробітницями поліції в окрему кімнату, оголитися і продемонструвати відсутність написів на тілі. При цьому чоловіків-відвідувачів правоохоронці просили показувати лише речі та документи, зазначає Уповноважений із прав людини.

«Дії поліції в Оболонському районному суді м. Києва щодо особистого огляду винятково жінок з метою виявлення на їхньому тілі написів свідчать про необґрунтоване відмінне до них ставлення, приниження їхньої гідності, які призвели до дискримінації жінок за ознакою статі», - заявляє омбудсмен.

З огляду на це Уповноважений Верховної Ради України з прав людини направила до Головного управління Національної поліції у Києві та Оболонського управління поліції Національної поліції у Києві звернення щодо проведення службового розслідування за фактом вчинення співробітниками поліції дій, які принижують гідність жінок та є дискримінаційними за ознакою статі.

Також у листі висловлено прохання забезпечити проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи зі співробітниками поліції щодо необхідності дотримання принципу недискримінації в своїй роботі.

Питання перебуває на контролі Уповноваженого з прав людини. 

Як повідомляв «Детектор медіа», у середу, 21 лютого, правоохоронці, які забезпечували порядок в Оболонському райсуді, запровадили додаткові заходи безпеки. Зокрема наполегливо просили жінок, які піднімалися на п’ятий поверх, де в залі засідань розглядалася справа про держзраду президента-утікача, пройти зі співробітницями поліції в окрему кімнату і продемонструвати відсутність на тілі «феменських» написів.

Про це зокрема розповіли на своїх сторінках у Facebook журналістка програми «Схеми» Валерія Єгошина та кореспондентка Радіо Свобода Ольга Комарова.

Співробітники Управління державної охорони своєї мети досягли, активістку Femen в Оболонському суді таки виявили і доправили до поліції, де провели з нею профілактичну бесіду.

У Національній поліції заходи у вигляді посиленого огляду жінок-відвідувачок Оболонського районного суду Києва назвали «вимушеними».

У четвер, 22 лютого, перша заступниця голови Верховної Ради Ірина Геращенко від імені влади вибачилася за дії охоронців, які при вході до Оболонського районного суду столиці, де мав відбутися допит Президента Петра Порошенка у справі про держзраду Віктора Януковича, просили жінок-журналісток розстебнути пальто, а декого - і зняти верхній одяг.

Пізніше Президент України Петро Порошенко назвав неприпустимими дії правоохоронців при вході до Оболонського районного суду столиці, про це на своїй сторінці у Facebook повідомив прес-секретар президента Святослав Цеголко.

Інститут масової інформації вимагає вибачень від правоохоронців через приниження журналісток в Оболонському райсуді.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики ВР Вікторія Сюмар пообіцяла розглянути випадок із роздяганням журналісток при вході до Оболонського райсуду столиці, де мав відбутися допит Президента Петра Порошенка у справі про держзраду Віктора Януковича, на засіданні Комітету - «з відповідною реакцією».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1276
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду