Мережева дофаміноманія, або Чому у Фейсбуку досі немає «дізлайка»

Мережева дофаміноманія, або Чому у Фейсбуку досі немає «дізлайка»

22 Лютого 2018
3410
22 Лютого 2018
13:00

Мережева дофаміноманія, або Чому у Фейсбуку досі немає «дізлайка»

Євген Середа
Журналіст
3410
Фейсбук анонсує, що незабаром користувачі зможуть висловлювати свої негативні оцінки і ставити не тільки «лайки». Нова кнопка називається «downvote» («проголосувати проти»).
Мережева дофаміноманія, або Чому у Фейсбуку досі немає «дізлайка»
Мережева дофаміноманія, або Чому у Фейсбуку досі немає «дізлайка»

Незважаючи на заяви деяких дослідників про те, що відмовитися від Твітера важче, ніж від сигарет чи алкоголю, залежність від соцмереж не включено в останній діагностичний посібник із психічних розладів. На цій проблемі акцентує Джессіка Браун у статті «Чи шкідливі соціальні мережі? Докази і припущення».

Різні дослідницькі групи намагаються вивчити компульсивну поведінку, пов'язану з використанням соцмереж. Наприклад, учені з Нідерландів склали свій опитувальний лист для виявлення можливої залежності.

Патологічну прив’язаність до соцмереж вважають одним із підвидів так званої інтернет-залежності, яку ВОЗ поки що тільки збирається визнати захворюванням. У 2011 році Дарина Кусі та Марк Гріффітс із Університету Ноттінгема Трент у Великобританії проаналізували 43 попередніх дослідження з цього питання і дійшли висновку, що залежність від соцмереж — це проблема психічного здоров'я, яка в окремих випадках вимагає професійного лікування.

Учені виявили, що надмірне використання соцмереж веде до проблем у взаєминах, погіршення успішності та зниження реальної активності. На думку дослідників, стати залежними від соцмереж більше за інших ризикують ті, хто в онлайні компенсує брак комунікацій у реальному житті, а також украй товариські екстраверти та алкоголіки.

Гра на слабкостях

Практично будь-яка адикція — чи то хімічна, чи емоційна — є багатофакторним розладом. На фізіологічному рівні прискорювати хворобливе звикання до того чи іншого стимулятора можуть проблеми з нейромедіаторною системою головного мозку, а саме порушений баланс дофаміну, ендорфіну й серотоніну, що відповідають за ейфорійні переживання. Проявлятися це може й у випадку з соцмережами.

Нещодавно перший президент Facebook Шон Паркер, який активно розвивав компанію в 2000-х роках, звинуватив її в тому, що вона використовує людські слабкості в корисливих цілях.

«Один Бог знає, як впливає Facebook на голови наших дітей», — заявив Паркер. Головним його звинуваченням було те, що соцмережа, по суті, займається зломом психіки своїх користувачів.

«Усі зусилля при створенні таких сервісів — а Фейсбук перший із них — спрямовані лише на те, щоб забирати в людини максимально можливу кількість часу й тримати її увагу якомога довше», — зазначає Паркер.

За його словами, соцмережі фактично взяли під контроль вироблення дофаміну в людському організмі. «Кожен лайк або коментар викликає новий викид. Це знає Цукерберг, це знає засновник Instagram Кевін Сістром, це знаю я», — зізнається Паркер.

Він каже, що у Facebook іще при ньому усвідомлено використовували лазівки в людській психіці. Мовляв, подібні прийоми змушують людину робити все більше й більше контенту в надії отримати лайки й нові коментарі.

Експерти з душевного здоров'я підлітків уже неодноразово заявляли, що соцмережі підвищують у тінейджерів почуття занепокоєння. Інстаграм, Твітер і Фейсбук змушують підлітків почуватися пригніченими й викликають атрофію навичок подолання навіть незначних щоденних проблем, підкреслюють фахівці. А Британське королівське товариство нещодавно опублікувало дослідження, в якому стверджується, що Інстаграм — найбільш згубний додаток для незміцнілої тінейджерської психіки.

Етика й корисливість

Тим часом Facebook анонсує, що незабаром користувачі зможуть висловлювати свої негативні оцінки та ставити не тільки «лайки». Нова кнопка називається downvote («проголосувати проти»).

Деякі користувачі вже помітили, що в них з'явився цей інструмент. Наразі він дозволяє реагувати відповідним чином тільки на коментарі. На запит ЗМІ у Facebook заявили, що кнопка downvote тестується, і просять не називати її «дизлайком».

«Ми активно вивчаємо функцію, яка дозволила би людям давати оцінку коментарям і записам на публічних сторінках, — заявив офіційний представник компанії. — Тест поки проводиться тільки у США на невеликій частці від загальної американської аудиторії».

Кнопка downvote дозволяє користувачеві «знизити» той чи інший коментар, у результаті чого в тих, хто читає, зменшаться шанси його побачити. Зазначається, що інструмент був створений для боротьби з образами, непристойностями і тролінгом, а також для того, щоби зробити спілкування у Фейсбуку менш токсичним.

Таким чином, соцмережа, йдучи назустріч користувачам, що бажають висловлювати негативні емоції, водночас продовжує ухилятися від впровадження «дизлайка». Але справа тут, імовірно, не тільки в етиці.

Вочевидь, радикальне «не подобається» загрожує масовому виробленню дофаміну серед фейсбук-користувачі значно більше, ніж стриманий downvote. Що, власне, укладається у версію Паркера про те, що дітище Марка Цукерберга, керуючись корисливими міркуваннями, фактично займається підсаджування юзерів на емоційну голку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3410
Читайте також
05.06.2018 14:09
Євген Середа
для «Детектора медіа»
2 169
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Джу...
2247 дн. тому
Ото вата зрадіє й задизлайкає українські пости. Хто цього чекає, той дурний.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду