Звільнений в Туреччині журналіст газети Die Welt повернувся до Німеччини

Звільнений в Туреччині журналіст газети Die Welt повернувся до Німеччини

17 Лютого 2018
1145
17 Лютого 2018
13:04

Звільнений в Туреччині журналіст газети Die Welt повернувся до Німеччини

1145
Увечері 16 лютого кореспондент німецької газети Die Welt Деніз Юджель повернувся до Німеччини після звільнення з досудового ув'язнення у Туреччині. Літак з 44-річним Юджелем прибув рейсом зі Стамбула до берлінського аеропорту «Тегель».
Звільнений в Туреччині журналіст газети Die Welt повернувся до Німеччини
Звільнений в Туреччині журналіст газети Die Welt повернувся до Німеччини

Про це повідомляє DW.com.

У Берліні Деніз Юджель записав відеозвернення та опублікував його у своєму мікроблозі Twitter. «Я до цього часу не знаю, чому я був арештований рік тому, точніше, чому я став заручником рік тому - і я не знаю, чому я був звільнений сьогодні - у мене все ще немає обвинувального висновку», - сказав він.

«Звичайно, я щасливий, але все ще залишається щось гірке, бо мій арешт не мав нічого спільного з законом та верховенством права, тому моє звільнення також не має нічого спільного з цим», - продовжив Юджель у своєму виступі.

Раніше, у день звільнення Деніза Юджеля, прокуратура у Стамбулі повідомила, що вимагає для журналіста покарання у вигляді позбавлення волі до 18 років. 

Водночас турецький суд засудив шість осіб до довічного ув’язнення, серед них - троє відомих журналістів. Усіх засуджених звинувачують в участі у спробі державного перевороту в 2016 році. Суд також вважає їх причетними до руху Фетхуллаха Ґюлена, організації, яку влада Туреччини вважає відповідальною за підготовку перевороту.

Серед засуджених до довічного ув’язнення - брати 67-річний Ахмед Альтан і 65-річний Мехмет Альтан та 73-річна Назлі Іліджак, яка була однією із перших журналісток, арештованих в липні 2016 року одразу після спроби державного перевороту. Міжнародні правозахисні організації засудили винесені вироки. Міжнародний інститут преси заявив, що усі «приголомшені» таким рішенням суду.

Нагадаємо, журналіст Деніз Юджель, який має громадянство Німеччини і Туреччини, був затриманий у Стамбулі 14 лютого 2017 року для допиту, після чого його заарештували.  Арешт  Юджеля викликав в Німеччині різку критику, там його вважають політично вмотивованим, заявляючи, що журналіста затримали суто через професійну діяльність. Уряд ФРН та численні правозахисні та журналістські оранізації вимагають звільнити журналіста.

Французький президент Еммануель Макрон анонсував, що на переговорах з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом у Парижі 5 січня порушить тему затриманих журналістів та спонукатиме звільнити представників європейської преси.

У грудні понад 200 німецьких і закордонних діячів мистецтва, серед яких Світлана Алексієвич, Герта Мюллер, Орхан Памук, Боно й Стінг, закликали владу Туреччини звільнити кореспондента німецької газети Die Welt Деніза Юджеля.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1145
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду