Голова Нацради обурений змістом «Артеменко.leaks»

Голова Нацради обурений змістом «Артеменко.leaks»

14 Лютого 2018
3228
14 Лютого 2018
15:27

Голова Нацради обурений змістом «Артеменко.leaks»

3228
Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко обурений розповсюдженням у Facebook і на телеканалі «1+1» недостовірної або отриманої злочинним шляхом інформації про нього та йти у відставку у зв’язку із цим не збирається.
Голова Нацради обурений змістом «Артеменко.leaks»
Голова Нацради обурений змістом «Артеменко.leaks»

Про це Юрій Артеменко сказав «Детектору медіа», коментуючи появу Facebook-сторінки «Артёменко.leaks», на яку у своїх сюжетах посилається телеканал «1+1», а депутати від партії УКРОП вимагають від Національного антикорупційного бюро перевірити викладені на цій сторінці матеріали.

«Мені дуже шкода, що загальноціональний канал у якості джерела інформації використовує недостовірні джерела або джерела, отримані незаконним шляхом», – сказав пан Артеменко. На його думку, мета творців сторінки «Артёменко.leaks» – робити скандали, маніпулювати і підтасовувати дані.

На запитання, чи дійсно його пошту зламали, голова Нацради відповів: «Я не знаю, чи зламана моя пошта, чи ні. Я можу сказати, що є певні фактичні дані: що я чоловік Олени Артеменко, що моя онука Поліна знялася у фільмі “Поліна”. Але є випадки, коли правда змішана з брехнею – дописуються діалоги, яки не було, вписуються фрази, яких я не казав».

Юрій Артеменко не захотів повідомляти «Детектору медіа», чи звернувся до правоохоронних органів з приводу можливого зламу його електронної скриньки та месенджерів. «Єдине, що можу сказати: тих, хто порушує закон, буде знайдено рано чи пізно», – зауважив він.

На запитання, чи порівнював він оприлюднені на сторінці «Артёменко.leaks» скріншоти з листуванням у своїй електронній скринці, пан Артеменко сказав, що «не читає цієї фігні». Водночас він назвав недостовірними деякі з оприлюднених «листувань».

Зі слів пана Артеменка, його «листування» з народним депутатом, колишнім заступником голови Нацради Григорієм Шверком про програму Наталі Влащенко на телеканалі ZIK є брехнею: «Виклали нібито моє листування з Григорієм Шверком про Наталю Влащенко. Мене виховали поважно ставитися до жінок, я ніколи собі б не дозволив таких висловів про жінку. Я подзвонив Наталі і сказав, що це брехня».

Голова Нацради також спростував, що за забороною серіалу «Свати» стоїть керівник телеканалу ICTV Олександр Богуцький: «Говорити, що Артеменко з Богуцьким заборонили Свати”, – це підміна понять. Артеменко нічого сам не забороняє, особистих рішень не приймає. Богуцький ніяких листів про заборону нам не писав. А от від Олександра Ткаченко у нас є лист із вимогою заборонити низку серіалів. Загалом Держкіно заборонило кількасот серіалів. Чому ж тут ідеться тільки про “Свати”?»

Юрій Артеменко звернув увагу на те, що телеканал «1+1» і партія УКРОП пов’язані з одним олігархом – Ігорем Коломойським: «У мене є запитання. Чому цю інформацію, яка здобута або злочинним шляхом, або є неправдивою, транслює телеканал, який належить одному з олігархів? І чому цю інформацію просять перевірити депутати з партії, яка пов’язана із цим олігархом?». Але на запитання, чи вважає він, що за цим скандалом стоїть Ігор Коломойський, пан Артеменко сказав: «Я не знаю, хто за цим стоїть. У мене немає даних, що це Коломойський або Ткаченко».

Голова Нацради не збирається йти у відставку, про доцільність якої заявив у програмі «Гроші» ведучий «1+1» Олександр Дубинський. «У мене є довіра членів Національної ради та громадських інституцій, які оцінюють нашу роботу. Мета багатьох, хто хоче розколоти країну, – заблокувати роботу Національної ради. Щоб мати можливість розпалювати ворожнечу, крутити заборонені фільми, порушувати права дітей тощо», – сказав він.

Насамкінець Юрій Артеменко порадив каналу «1+1» звернути увагу на себе: «Спочатку подивіться на свою організацію. Я дуже проти, щоб запитувати зарплатні дані журналістів, вважаю це порушенням банківської таємниці. Але детальний аналіз того, що відбувалося з Приватбанком” і чому держава мусила втрутитися і рятувати його, лунав усюди, крім каналу “1+1”».

Нагадаємо, 14 лютого стало відомо, що народні депутати з партії УКРОП звернулися до директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника з вимогою дослідити матеріали Facebook-сторінки «Артёменко.leaks», які, на думку депутатів, свідчать про «зловживання владою, корупцію та перешкоджання журналістській діяльності» з боку голови Нацради Юрія Артеменка.

Сторінка «Артёменко.leaks» з’явилася на Facebook 30 січня, а перший пост було оприлюднено 31 січня. На сторінці викладають зображення, що схожі на скріншоти листування в Gmail і Viber голови Нацради Юрія Артеменка із членами Нацради, іншими високопосадовцями та медіаменеджерами. З 8 лютого на цій сторінці також почали викладати нібито скріншоти листів народного депутата з «Блоку Петра Порошенка», колишнього заступника голови Нацради Григорія Шверка. Пости сторінки просуваються з допомогою рекламних інструментів Facebook. Також використовуються технології розкрутки з допомогою акантів, схожих на ботів, які активно репостять дописи сторінки.

5 лютого на телеканалі «1+1» у програмі «Гроші» вийшов сюжет, у якому журналісти посилалися на «зламане хакерами листування голови Нацради» – у кадрі демонстрували скріншоти, оприлюднені на сторінці «Артёменко.leaks». Також журналісти «Грошей» майже дослівно цитували деякі дописи «Артёменко.leaks», які супроводжували ці скріншоти. «Листування настільки детальні, що сумнівів у їх справжності майже немає», – сказав ведучий «Грошей» Олександр Дубинський. Він додав, що такий скандал має призвести до відставки чиновника.

Сторінка «Артёменко.leaks» з’явилася в мережі якраз тоді, коли майже всі члени Нацради пішли у відпустку, а сам Юрій Артеменко поїхав закордон. 3 лютого в смс-коментарі «Громадському радіо» Юрій Артеменко відмовився коментувати негативну інформацію про нього з Facebook, назвавши її фейком.

Зазначимо, що одним з лідерів партії УКРОП є колишній голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації, один з найбагатших українських бізнесменів Ігор Коломойський. Він же є кінцевим бенефіціарним власником телеканалу «1+1».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3228
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду