Створено посекундну відеореконструкцію розгону євромайданівців 18 лютого 2014 року (ВІДЕО)

Створено посекундну відеореконструкцію розгону євромайданівців 18 лютого 2014 року (ВІДЕО)

5 Лютого 2018
2820
5 Лютого 2018
18:02

Створено посекундну відеореконструкцію розгону євромайданівців 18 лютого 2014 року (ВІДЕО)

2820
У мережі з’явилося відео масового побиття і тисняви на вулиці Інститутській у Києві 18 лютого 2014 року, синхронізоване із близько однієї тисячі відеофрагментів.
Створено посекундну відеореконструкцію розгону євромайданівців 18 лютого 2014 року (ВІДЕО)
Створено посекундну відеореконструкцію розгону євромайданівців 18 лютого 2014 року (ВІДЕО)

Про це повідомляє «Радіо Свобода». 

У Лабораторії реконструкції подій Jus Talionis Reconstruction Lab повідомили, для відеосинхронізації подій 18 лютого лабораторія також використала записи із 15 камер відеонагляду. Кількість записів повинна була б бути щонайменше вдвічі більшою, стверджують учасники групи Jus Talionis Reconstruction Lab.

«Одразу ж після розстрілів на Майдані зникли записи із камер підрозділів Державної служби охорони за адресами: вул. Інститутська, 7 (Клуб КМУ), вул. Інститутська, 8 (комітет ВРУ), вул. Садова, 3а (комітет ВРУ), вул. Липська, 3 (комітет ВРУ), а також вирізано чимало важливих фрагментів із записів банку «Аркада» (вул. Ольгинська, 3). Також коли силовики зайняли 18 лютого Жовтневий палац, вони побили охорону та вивели з ладу систему відеонагляду, знищивши відеодокази», – розповіли учасники Jus Talionis Reconstruction Lab.

Відеореконструкція охоплює часовий проміжок від 15:39 до 17:26 18 лютого 2014 року. Зокрема, на ній зафіксований розгін силовиками на вулиці Інститутській і тиснява біля барикади на вулиці Ольгинській, що призвело до загибелі п’ятьох мітингувальників.

Загалом на відео зафіксовані обставини смертей п’ятьох майданівців. На відео також можна побачити й вбивства правоохоронців.

«Близько 16:20 по напрямку наступу силовиків з вул. Хрещатик було смертельно поранено двох правоохоронців: Теплюка І., та Третяка М.. Потім між 17:00 та 18:00 біля Жовтневого палацу смертельно поранено ще двох правоохоронців (Гончарова В., Власенка Д.). Але залишається відкритим питання, звідки справді були здійснені постріли. У цей час мітингувальники перебували на рівень нижче – на Майдані, а територія навколо нього контролювалася самими силовиками», ‒ зазначають учасники лабораторії.

Відеореконструкція може стати доказовою базою у розслідуванні проти правоохоронців, які причетні до злочинів 18 лютого 2014 року, сподіваються учасники Jus Talionis Reconstruction Lab.

«У масовому побитті та створенні тисняви на вулиці Інститутській брали участь сотні правоохоронців: бійці внутрішніх військ, «Беркуту», їхнє керівництво середньої та вищої ланок, водії трьох водометів (один з яких таранив «верхню» барикаду). Завдяки нашому відео можна ідентифікувати силовиків, які безпосередньо причетні до цих подій», – говорять в Лабораторії.

За даними Генпрокуратури, під час Євромайдану постраждали понад дві тисячі людей, 104 з них загинули. Найбільше активістів загинуло у лютому 2014 року. Зокрема 18 лютого загинуло 24 протестувальників. Жодного кримінального провадження за знищення відеоматеріалів із камер спостереження ГПУ не було відкрито. 

Нагадаємо, через розгін місцевого Євромайдану і побиття «тітушками» учасників мирної акції під Дніпропетровською ОДА 26 січня 2014 року усі 8 кримінальних проваджень, розслідуваних прокуратурою, передані до суду, 7 осіб наразі засуджені.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2820
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду