Правозахисник оскаржив заборону фільму «Смерть Сталіна» у Росії

Правозахисник оскаржив заборону фільму «Смерть Сталіна» у Росії

3 Лютого 2018
1240
3 Лютого 2018
10:13

Правозахисник оскаржив заборону фільму «Смерть Сталіна» у Росії

1240
Ернест Мезак, правозахисник із російського регіону Комі, оскаржив у суді рішення Міністерства культури РФ про відкликання прокатного посвідчення британсько-французької комедії «Смерть Сталіна».
Правозахисник оскаржив заборону фільму «Смерть Сталіна» у Росії
Правозахисник оскаржив заборону фільму «Смерть Сталіна» у Росії

Відповідний позов поданий у Сиктивкарський міський суд (Комі), повідомив Ернест Мезак в інтерв’ю радіостанції «Эхо Москвы», повідомляє «Радіо Свобода».

У позові, зокрема, зазначається, що російський Мінкульт порушив статтю 10 Європейської конвенції з прав людини, яка гарантує свободу вираження думок і право на отримання інформації культурно-розважального характеру.

Мезак зазначив, що положення про видачу прокатних посвідчень, на яке посилається Мінкульт, не може бути застосоване. Правозахисник стверджує, що цей документ дозволяє відкликати прокатне посвідчення у фільмів тільки після початку прокату.

«Крім того, підставою для відкликання має бути наявність у фільмі інформації, поширення якої забороняється російським законодавством», – сказав Мезак.

За його словами, у міністерства не було достовірних відомостей про те, що фільм може містити заборонену інформацію, бо він був направлений на додаткову експертизу.

Сатирична комедія британського режисера Армандо Яннуччі «Смерть Сталіна» розповідає про боротьбу за владу в СРСР після смерті Йосифа Сталіна 1953 року. Спочатку фільм отримав прокатне посвідчення в Росії, однак 23 січня Міністерство культури РФ відкликало прокатне посвідчення у британсько-французької комедії «Смерть Сталіна». Міністерство культури країни скасувало показ, пояснивши це зверненням «групи юристів», які побачили у фільмі ознаки екстремізму і визнали, що він ображає пам’ять загиблих.У відомстві заявили, що пропонували прокатнику перенести прем’єру на півроку в зв’язку з річницею Сталінградської битви. Перевірити фільм на екстремізм попросили Генпрокуратуру Росії.

Один із кінотеатрів Москви все ж показав фільм.

Громадська організація російських кінематографістів «КиноСоюз» вважає заборону Міністерством культури РФ сатиричної комедії «Смерть Сталіна» цензурою та заявила, що звертатиметься до суду.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1240
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду