У НАЗК підтвердили, що підтримують скасування декларацій для громадських активістів

У НАЗК підтвердили, що підтримують скасування декларацій для громадських активістів

12:39,
1 Лютого 2018
1925

У НАЗК підтвердили, що підтримують скасування декларацій для громадських активістів

12:39,
1 Лютого 2018
1925
У НАЗК підтвердили, що підтримують скасування декларацій для громадських активістів
У НАЗК підтвердили, що підтримують скасування декларацій для громадських активістів
Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак запевнила, що НАЗК підтримує законопроект, яким, зокрема, з кола суб’єктів декларування виключаються громадські активісти.

Про це пані Наталія Корчак заявила під час зустрічі з членами Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії Ради Європи з питань конституційного права) та головою Департаменту демократизації Офісу ОБСЄ/БДІПЛ, повідомляє прес-служба НАЗК.

«НАЗК підтримує запропоновані зміни щодо виключення обов'язку подавати декларацію громадських активістів, осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм чи проектів технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання, протидії корупції», - зауважила пані Корчак і нагадала, що Національне агентство на своєму засіданні схвалило висновок до проекту закону ще в серпні минулого року з певними зауваженнями до окремих його норм, які не стосуються звітності громадських організацій.

За її словами, Національне агентство найбільше зацікавлене в тому, щоб питання подання декларацій громадськими активістами було чітко конкретизоване та вирішене якнайшвидше.

«Враховуючи, що черговий етап подання електронних декларацій триває до 1 квітня поточного року, сподіваємось, що народні депутати підтримають ці зміни», - зазначила голова Національного агентства.

Як повідомлялося, рішенням Національного агентства від 10 липня 2017 року №463 «Про схвалення висновку до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги» (реєстр. №6674 від 10 липня 2017 року)» схвалено Висновок до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги». Метою зазначеного законопроекту є запровадження прозорої звітності громадських організацій щодо доходів та видатків, підвищення прозорості в їх діяльності, а також виключення з кола суб’єктів, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції» - громадських активістів, осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм (проектів) технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання, протидії корупції (як безпосередньо, так і через третіх осіб або будь-яким іншим способом, передбаченим відповідною програмою (проектом)).

Нагадаємо, 1 січня 2018 року розпочався черговий етап подання електронних декларацій за 2017 рік, який триватиме до 1 квітня.

Декларації мають подати президент, керівництво АП, урядовці, депутати Верховної Ради і місцевих рад, селищні і міські голови, державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування, військові посадові особи, судді, керівники підрозділів НАБУ, Податкової, ДБУ, СБУ і прокуратури тощо. Серед тих, хто уперше має заповнити е-декларацію, зокрема представники громадських об’єднань.

Як повідомляв «Детектор медіа», 23 березня Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», внесений президентом Петром Порошенком 14 березня. Закон був ухвалений з урахуванням поправки Тетяни Чорновол, якою зобов’язано до е-декларування громадські організації, що здійснюють антикорупційну діяльність, а також всіх контрагентів установ та організацій, що отримують кошти з програм міжнародної технічної допомоги, спрямованих на протидію корупції.

24 березня Верховна Рада спробувала скасувати результати голосування за закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», але їй не вистачило голосів.

Голова громадської організації «Детектор медіа» та шеф-редактор порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова висловила думку, що Президент України Петро Порошенко мав ветувати ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» та повернути його до Верховної Ради з його пропозиціями.

25 березня Коаліція провідних неурядових організацій «Реанімаційний пакет реформ» звернулась до президента Петра Порошенка із закликом повернути до Верховної Ради ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» для термінового повторного розгляду з виключенням норм, «які порушують права громадян і загрожують розвиткові демократії в Україні».

Попри це зміни до закону про е-декларування було підписано президентом 27 березня і 30 березня закон набув чинності.

Зміни до закону про електронне декларування розкритикували міжнародна правозахисна організація Freedom House, міжнародна антикорупційна мережа Transparency International та українське представництво «Transparency International Україна».

У вересні РПР закликав владу усунути дискримінаційні недоліки у законопроектах щодо публічного звітування ГО та невідкладно їх ухвалити.

Моніторинговий комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) подав до Венеціанської комісії запит щодо оцінки законопроектів президента України Петра Порошенка №6674 і 6675, які запроваджують додаткову публічну звітність для громадських організацій.

21 грудня 2017 року народні депутати не включили до порядку денного сесії проект закону №6675 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги». За включення законопроекту до порядку денного Верховної Ради проголосували 175 депутатів, проти – вісім. Не голосувало 127 депутатів.
Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду