У 2017 році Держкомтелерадіо 221 раз не дозволив ввезти видавничу продукцію з держави-агресора

У 2017 році Держкомтелерадіо 221 раз не дозволив ввезти видавничу продукцію з держави-агресора

31 Січня 2018
1372
31 Січня 2018
11:18

У 2017 році Держкомтелерадіо 221 раз не дозволив ввезти видавничу продукцію з держави-агресора

1372
Станом на 1 січня 2018 року Держкомтелерадіо надав суб’єктам господарювання дозволи на ввезення майже 9 тисяч найменувань видавничої продукції з держави-агресора, а також з тимчасово окупованих територій. Водночас надано 221 відмову у видачі дозволів, з них 21 – на підставі негативних висновків експертної ради Держкомтелерадіо
У 2017 році Держкомтелерадіо 221 раз не дозволив ввезти видавничу продукцію з держави-агресора
У 2017 році Держкомтелерадіо 221 раз не дозволив ввезти видавничу продукцію з держави-агресора

Про це звітував голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко 30 січня під час розширеного засідання колегії, повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

«В умовах інформаційної війни держава не має права закривати очі на засилля російської видавничої продукції, що загрожує національній безпеці. З 1 січня 2017 року набув чинності закон щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту. Було запущено механізм контролю за виданнями, які ввозяться на територію України з держави-агресора, тимчасово окупованих територій України», - наголосив пан Наливайко.

Порівняно невелика кількість відмов у видачі дозволів на ввезення видавничої продукції пояснюється тим, вважає Голова Держкомтелерадіо, що переважна більшість суб'єктів господарювання відповідально поставились до вимог чинного законодавства.

 Серед видань, які отримали дозволи на ввезення, переважають світова, європейська та російська класика, світові бестселери та дитяча література.

За даними Державної фіскальної служби, до початку вторгнення Росії в Україну вартість всієї легальної російської книжкової продукції, яка надходила на український ринок, складала понад 30 мільйонів доларів США. У 2017 році – не більше ніж 1,5 мільйони доларів США. Отже запровадження дозвільної системи на ввезення книжкової продукції із держави-агресора не лише стало на заваді російській пропаганді, розпалюванню міжнаціональної ворожнечі, але й створило нові можливості для розвитку українського книжкового ринку, задоволення попиту на перекладну, довідкову, наукову літературу, підкреслюється в повідомленні. 

Як повідомляв «Детектор медіа», 15 грудня 2017 року набув чинності зареєстрований у Міністерстві юстиції України наказ Держкомтелерадіо «Про затвердження Порядку накладення Державним комітетом телебачення і радіомовлення України адміністративно-господарських штрафів».

Таким чином завершено створення правового механізму реалізації повноважень Держкомтелерадіо, визначених Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту», повідомляв Держкомтелерадіо.

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 17 січня 2018 року одноголосно рекомендував парламенту схвалити проекти щодо податку і мита на видавничу продукцію держави-агресора.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1372
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду