УДО відповіло «Схемам» щодо охорони Порошенка під час його відпочинку на Мальдівах

УДО відповіло «Схемам» щодо охорони Порошенка під час його відпочинку на Мальдівах

22 Січня 2018
1316
22 Січня 2018
15:34

УДО відповіло «Схемам» щодо охорони Порошенка під час його відпочинку на Мальдівах

1316
Управління державної охорони засекретило інформацію щодо того, чи забезпечували його співробітники заходи охорони під час відпочинку президента України Петра Порошенка на Мальдівських островах з 1 по 8 січня
УДО відповіло «Схемам» щодо охорони Порошенка під час його відпочинку на Мальдівах
УДО відповіло «Схемам» щодо охорони Порошенка під час його відпочинку на Мальдівах

Про це йдеться у відповіді за підписом начальника УДО Валерія Гелетея на запит програми «Схеми» (спільний проект «Радіо Свобода» і телеканалу «UA:Перший»), повідомляє «Радіо Свобода».

Перед публікацією розслідування «Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента» редакція програми звернулася до Управління держохорони з проханням повідомити, чи були відряджені співробітники цього управління з президентом Порошенком під час відвідин Мальдів і якщо так, то скільки співробітників було відряджено; чи зустрічали співробітники УДО та транспорт управління Порошенка в аеропорту «Київ» вночі 8 січня та чи має голова держави, відповідно до чинного законодавства, право користуватись приватним літаком або чартером приватної компанії для приватних перельотів.

У відповіді УДО йдеться лише про те, що державна охорона посадових осіб, визначених законом, забезпечується безперервно в місцях їх постійного і тимчасового перебування, однак точних відповідей на запитання не надано.

«Запитувані відомості становлять службову інформацію», – зазначено у відповіді на запит журналістів-розслідувачів.

Із розслідування «Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента» стало відомо, що Петро Порошенко відпочивав на Мальдівських островах у п’ятизірковому курортному готелі Chevan Blanc Randheli, який складається лише з розкішних приватних вілл посеред Індійського океану.

Неафішований президентський відпочинок, що тривав з 1 по 8 січня разом з перельотом загалом коштував не менше ніж 500 тисяч доларів, тобто понад 14 мільйонів гривень.

У відповіді на запит програми «Схеми» в Адміністрації президента зазначили, що це був «короткий відпочинок»: «Цю поїздку він оплатив сам із власного рахунку задекларованих коштів, що буде відображено в його електронній декларації».

В офісі Президента також підкреслили, що всі дані щодо президентської діяльності розміщуються на офіційному сайті, водночас «рішення про те, що інформація про ці поїздки (на Мальдіви, а також до державної резиденції Гута на Івано-Франківщині у грудні минулого року) буде оприлюднена постфактум, було ухвалено заздалегідь, виходячи з міркувань безпеки».

У Адміністрації президента й особисто сам глава держави уникнули відповідей на питання журналістів «Схем» про те, в який спосіб здійснювалася оплата за переліт і проживання, в яку загальну суму обійшовся відпочинок, хто був разом із президентом на борту літака, а також чи зустрічався Порошенко з кимось з офіційних осіб інших країн, політиками чи бізнесменами під час свого перебування на Мальдівах та чи проходив він паспортний і митний контроль під час вильоту та прильоту.

15 січня «Схеми» надіслали запит Петрові Порошенку, продемонструвавши зібрані редакцією докази президентського вояжу в усіх подробицях. А вже наступного дня Адміністрація президента для видання «Інтерфакс» визнала факт президентського відпочинку на Мальдівах, щоправда без жодних дат і подробиць, йдеться в повідомленні.

Як повідомляв «Детектор медіа», 14 грудня минулого року Печерський районний суд міста Києва зобов’язав Національну поліцію України порушити кримінальну справу проти журналістів програми «Схеми» за ст. 182 ККУ через начебто «порушення недоторканості приватного життя» Віктора Медведчука. Редакція «Радіо Свободи» розцінила звернення захисту Медведчука до суду як спробу тиску на журналістів.   

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1316
Читайте також
30.01.2018 14:30
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 431
27.01.2018 11:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
5 173
21.01.2018 11:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 376
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду