Директорка Українського інституту книги заявляє про звільнення з посади

Директорка Українського інституту книги заявляє про звільнення з посади

21 Січня 2018
3267

Директорка Українського інституту книги заявляє про звільнення з посади

3267
Призначена за результатами конкурсу у липні минулого року директорка Українського інституту книги Тетяна Терен написала заяву на звільнення з посади.
Директорка Українського інституту книги заявляє про звільнення з посади
Директорка Українського інституту книги заявляє про звільнення з посади

Про це вона повідомила у своєму Facebook.

«Цей пост буде для багатьох несподіваним, хоча чимало моїх колег уже знають про моє рішення. Учора я написала заяву на звільнення з посади директора "Українського інституту книги". Це рішення не спонтанне і для нього є низка причин», - написала Тетяна Терен.

Вона зазначила, що втілити її плани на посаді директорки завадили бюрократичні процедури існуючої системи.

«Першого ж дня на посаді мені вручили гору документів для заповнення бюджетного запиту, який, як ви знаєте, з 2017-го подається на три роки наперед. Це було моє перше знайомство з системою і абсурдом цієї системи. Установа, яка існувала тільки на папері, в якій не було ще бухгалтера і фінансиста, мала за кілька днів сформувати і передбачити свою діяльність на три роки наперед…

Пригадую, як в один із дуже пізніх вечорів ми з Анастасією Левковою, яка ще навіть не підозрювала, що працюватиме в Інституті, намагалися стратегічно спланувати і прорахувати всі можливі проекти: перекладацький конгрес і премію для перекладачів з української, освітні семінари для бібліотекарів, видання літературного журналу, участь у Болонському та Лондонському ярмарках, дослідження ринку, заснування державних премій для молодих письменників та ілюстраторів, програму малих ґрантів для учасників ринку… Я вся потонула в ті тижні в цифрах і документах, щоби врешті жоден із цих задумів і проектів ми не змогли внести в бюджетний запит, бо на жоден із цих проектів, які мають бути основою діяльності Інституту книги, не можна закласти кошти», - зазначила директорка.

Вона написала, що через місяць роботи зрозуміла, «чим Інститут книги є насправді».

«Ми всі радо вітали появу в Україні Інституту, але влітку 2017 року, окрім ухваленого закону і Статуту, в Інституту була лише печатка. Тож дуже швидко я побачила, що чекає на Інститут у найближчі півроку: безкінечні реєстраційні процедури й підготовка всієї внутрішньої кадрової, юридичної і бухгалтерської документації, вибивання і ремонт приміщення, пошук працівників на мінімальні оклади й ще мінімальніші умови праці, вироблення нових положень державних програм, тендерні процедури в наперед неможливі короткі терміни, закупівля техніки і меблів, вибивання нових зарплат і десь у проміжках – зробити бодай щось важливе», - наголосила Тетяна Терен.

Вона також піддала критиці програму «Українська книга», завдяки якій Інститут книги почали сприймати як розподільник бюджетних коштів для комерційних видавництв.

«І врешті про головне – бюджет Інституту книги на 2018 рік. Чимало видавців за його ухваленням стежили уважніше, ніж працівники Інституту книги. За кодом 2282 у ньому ви побачите 125,7 мільйонів гривень на випуск книжкової продукції за програмою «Українська книга». Якщо ще кілька місяців тому я вважала, що ця програма в переформатованому вигляді може бути корисною і важливою для ринку, оскільки дійсно є напрямки, які потребують державної підтримки, то зараз я бачу, наскільки вона є небезпечною і навіть безглуздою для Інституту книги на етапі його становлення. Ми неодноразово розповідали, з яких проектів і програм розпочинали свою діяльність Інститути книги в інших країнах, натомість в Україні Інститут книги відразу ж почали сприймати як розподільник коштів для видавництв, які, будуючи свій бізнес, розраховують насамперед на кошти з державного бюджету», - заявила Тетяна Терен.

«Чи є потреба ринку в такій кількості підтриманих державою книжок? Чи є у видавців цього року така кількість суспільно-значущих видавничих проектів, які мають бути підтримані за кошти платників податків? Ми теж неодноразово вже говорили, що у Польщі на подібну програму, яку реалізує Міністерство культури, виділяється щороку близько 30 мільйонів гривень… Бюджет програми у 2018 році має бути суттєво зменшений», - написала вона.

Тетяна Терен підсумувала, що «Інституту книги зараз необхідні глобальні зміни, які не відбудуться лише на рівні Інституту й на ентузіазмі його працівників», й публічно визнала свою поразку на цій посаді.

Як повідомляв «Детектор Медіа», 13 липня 2017 року в Міністерстві культури України конкурсна комісія визначилася із очільником «Українського інституту книги». Найближчі 5 років державну установу повинна була очолювати колишня журналістка Тетяна Терен. Обрання керівника Українського інституту книги міністр культури Євген Нищук анонсував у березні 2017 року.

Під час виступу пані Терен зазначила, що колектив Інституту книги мусить бути командою досвідчених  та креативних менеджерів і кураторів. За її словами, інституція має стати своєрідним майданчиком для постійної комунікації всіх учасників ринку, проводити презентації, семінари, дискусійні клуби та зустрічі.   

На думку Терен, Інститут повинен активно пропагувати українські бібліотеки не як книгозбірні, а як сучасні хаби. Важливим завданням інституції, за словами її директорки, є знайти можливості для запровадження грантової програми на видання першої книжки молодих авторів, оголошення стипендії для письменників, відкриття резиденцій для  українських і закордонних літераторів і перекладачів.

У липні 2017 року міністр культури Євген Нищук підписав контракт з Тетяною Терен, переможницею конкурсного добору на посаду  директора державної установи «Український інститут книги».

Нагадаємо, з 2017 року Державний комітет телебачення і радіомовлення перестав розпоряджатися коштами на випуск книжкової продукції за програмою «Українська книга». Із 2017 року державним замовником на випуск книговидавничої продукції стала нова інституція зі сфери управління Міністерства культури — Український інститут книги, створення якого передбачене ухваленим у 2016 році законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи державного управління у книговидавничій сфері».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3267
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду