КЖЕ зробила заяву щодо діяльності ВГО «Журналісти проти корупції»

КЖЕ зробила заяву щодо діяльності ВГО «Журналісти проти корупції»

21 Грудня 2017
4520
21 Грудня 2017
17:00

КЖЕ зробила заяву щодо діяльності ВГО «Журналісти проти корупції»

4520
Комісія журналістської етики (КЖЕ) зробила заяву щодо діяльності Всеукраїнської громадської організації «Журналісти проти корупції» та рекомендує вступникам у такі ГО поцікавитись і перевірити, чи є вони зареєстровані в установленому законом порядку та чи мають вони право видавати посвідчення журналіста
КЖЕ зробила заяву щодо діяльності ВГО «Журналісти проти корупції»
КЖЕ зробила заяву щодо діяльності ВГО «Журналісти проти корупції»

Відповідна заява оприлюднена на сайті КЖЕ.

За інформаціє Комісії, у Facebook набула поширення інформація щодо створення «найбільшої в Україні» інформаційної агенції ВГО «Журналісти проти корупції», керівником якої значиться Сергій Кот.

Як зазначено у заяві КЖЕ, у мережі шириться інформація про можливість приєднатися до ВГО, у тому числі і з метою отримання журналістського посвідчення та здійснення журналістської діяльності в рамках антикорупційної діяльності об’єднання. Для звичайного членства є необхідною умовою сплата 500 грн вступного внеску та 1,200 тис грн членського внеску, а у випадку бажання працювати журналістом на об’єднання – такі члени, начебто, звільняються від сплати внесків та сплачують виключно вступний внесок. На таких членів поширюється зобов’язання публікування на сайті об’єднання щонайменше однієї статті в місяць.

На офіційному сайті ВГО зазначено, що «кожен українець може стати журналістом».

КЖЕ зауважує, що свідоцтво про державну реєстрацію інформаційного агентства як суб’єкта інформаційної діяльності та свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації були отримані ВГО «Журналісти проти корупції» 11 та 6 жовтня 2017 року, відповідно.

«Відповідно до відповіді Міністерства юстиції України на інформаційний запит, станом на 15 вересня 2017 року в Україні не було зареєстровано інформаційного агентства як суб’єкта інформаційної діяльності – Всеукраїнське громадське об’єднання «Журналісти проти корупції», а також зазначене об’єднання не було засновником жодного друкованого засобу масової інформації. З цієї причини є підстави вважати, що попередньо (до 6 жовтня 2017 року) видані «службові посвідчення» особам, що проявили бажання стати членами ВГО та сплатити вступні внески, не мали під собою юридичного підґрунтя, що опосередковано може вказувати на можливість зловживань у цьому питанні», – зазначила КЖЕ.

Тож Комісія з журналістської етики у своїй заяві відзначає важливість унеможливлення дискредитації журналістської професії в Україні шляхом здійснення будь-якого роду дій, що ставлять на меті отримання службової посвідки журналіста виключно з метою отримання низки преференцій та переваг як у юридичному, так і інших аспектах.

«Оскільки: по-перше, не всі можливі переваги є можливим безобмежно реалізувати; по-друге, такого роду використання прав і свобод визначених для осіб, що насправді  не здійснюють законну професійну журналістську діяльність, дискредитує професію журналіста та унеможливлює подальший захист законних прав і свобод», – йдеться в заяві КЖЕ.

Комісія з журналістської етики рекомендує журналістам та об’єднанням не зловживати правами та свободами, для уможливлення їх ефективного застосування у випадках дійсного порушення права на свободу слова. Також Комісія рекомендує усім медіа та журналістським об’єднанням відповідально ставитися до видачі службових посвідчень, що гарантують певні права та обов’язки для журналістів, а останніх просить відповідально ставитися до реалізації таких прав.

«Комісія рекомендує вступникам у такі громадські організації насамперед поцікавитись і перевірити, чи ті громадські організації зареєстровані в установленому законом порядку, чи мають вони право видавати посвідчення, які саме посвідчення, для уникнення потенційних порушень прав журналістів та введення в оману щодо свого статусу та обсягу правових гарантій», – зазначено у заяві КЖЕ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4520
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду