Звільнення Романа Сущенка залежить не від доказів його невинуватості, а від інших міркувань - посол

Звільнення Романа Сущенка залежить не від доказів його невинуватості, а від інших міркувань - посол

2 Грудня 2017
1128
2 Грудня 2017
10:17

Звільнення Романа Сущенка залежить не від доказів його невинуватості, а від інших міркувань - посол

1128
Посольство України у Франції докладає всіх зусиль для звільнення незаконно заарештованого в Росії журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка й готове надалі робити все можливе для цього, в тому числі порушувати це питання на майданчиках різного рівня.
Звільнення Романа Сущенка залежить не від доказів його невинуватості, а від інших міркувань - посол
Звільнення Романа Сущенка залежить не від доказів його невинуватості, а від інших міркувань - посол

Про це заявив посол України у Франції Олег Шамшур в інтерв’ю «Укрінформу».

«Особисто з Романом Сущенком ми познайомилися під час його роботи у Парижі, він активно висвітлював події, що відбувалися в Посольстві чи за нашою участю, в культурно-інформаційному центрі. Ми знаємо Романа як дуже професійну, чесну, патріотичну людину. Коли його заарештували, звичайно, ми всі були шоковані», - зазначив дипломат.

Він наголосив, що для звільнення Сущенка вже вжито важливих і дієвих кроків, вони робитимуться й надалі.

«Зі свого боку ми готові й надалі робити все можливе для того, щоб він якнайшвидше вийшов на свободу. Дійсно, спільними зусиллями вже зроблено немало. Важливо, що доля Романа Сущенка обговорювалася на найвищому рівні – під час візиту Президента України Петра Порошенка до Франції», - сказав Шамшур.

Він вказав, що важливим є те, що «у Франції пам’ятають про Романа Сущенка, виступають за його звільнення» та розповів про останній візит до Парижа дружини журналіста Анжеліки Сущенко.

«Під час візиту Анжеліка Сущенко мала зустрічі з парламентаріями, високопосадовцями МЗС, зокрема з послом із прав людини Міністерства закордонних справ Франції Франсуа Крокетом. Ми зі свого боку будемо й надалі порушувати питання звільнення українського журналіста Романа Сущенка на майданчиках всіх рівнів: від публічних заходів до офіційних зустрічей», - сказав глава українського диппредстваництва.

Він додав, що зустріч із сім’єю Сущенка показала йому, наскільки непросто витримувати те, коли справа не залежить від доказів невинуватості, правди, а залежить від інших міркувань.

«Коли нещодавно мав нагоду знову зустрітися з дружиною Романа, зрозумів – наскільки важкою для його рідних є ситуація. Коли, з одного боку, розумієш, що людина невинувата, і це можна довести, але, з іншого боку, усвідомлюєш – скільки не доводь, рішення залежатиме не від правди, а від інших міркувань», - зазначив Шамшур.

Раніше посол з прав людини МЗС Франції Франсуа Крокет заявив, що питання звільнення українців, які незаконно ув’язнені в Росії, має порушуватися на всіх рівнях: від офіційного до проведення публічних заходів.

Як повідомляв «Детектор медіа», власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі. 

25 вересня Московський міський суд продовжив арешт кореспонденту Укрінформу Романові Сущенку на два місяці, до 30 листопада.

21 жовтня стало відомо, що слідство у справі журналіста Романа Сущенка закінчене. Адвокат Марк Фейгін і його підзахисний ознайомлюються з десятьма томами справи.

За повідомленням Марка Фейгіна, слухання в суді у справі Сущенка розпочнуться у січні.

7 листопада Московський міський суд продовжив арешт українському журналісту Роману Сущенку ще на два місяці – до 30 січня 2018 року. Крім того, адвокат журналіста Марк Фейгін повідомив на своїй сторінці у Facebook, що його збираються позбавити адвокатського статусу, щоб справа його підзахисного пішла за схемою українського журналіста Павла Шаройка, якого тримають у Білорусі.

У листопаді Роман Сущенко, який був арештований у Москві більше року тому за сфабрикованим звинуваченням, заявляє, що у російській в’язниці «Лефортово» на нього здійснюється психологічний тиск.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1128
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду