Правозахисники вимагають надати меддопомогу Олегу Сенцову й іншим «в’язням Кремля»

Правозахисники вимагають надати меддопомогу Олегу Сенцову й іншим «в’язням Кремля»

29 Листопада 2017
1456
29 Листопада 2017
19:29

Правозахисники вимагають надати меддопомогу Олегу Сенцову й іншим «в’язням Кремля»

1456
Українські правозахисники закликали міністра закордонних справ Німеччини Зіґмара Габріеля поставити перед урядом Росії питання про необхідність допустити лікарів із міжнародних організацій з охорони здоров’я до українців, яких утримують у Росії й анексованому нею Криму з політичних мотивів.
Правозахисники вимагають надати меддопомогу Олегу Сенцову й іншим «в’язням Кремля»
Правозахисники вимагають надати меддопомогу Олегу Сенцову й іншим «в’язням Кремля»

Текст звернення оприлюднено на сайті «Центру громадянських свобод», передає «Радіо Свобода».

Правозахисники відзначають, що стан здоров’я ув’язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова нещодавно різко погіршився. За словами його адвоката, через тривале переохолодження у Сенцова загострився ревматизм і почалися проблеми з серцем.

У тексті звернення, оприлюдненому правозахисниками, повідомляється, що в’язні Кремля потребують медичної допомоги, зокрема, Дмитро Штибліков, який після затримання схуд на 30 кілограмів, Станіслав Клих, який втратив психічне здоров’я після пережитих тортур, Олександр Костенко, який через відсутність операції ризикує втратити зламану руку, Олександр Кольченко, який був у лікарні з діагнозом «дефіцит ваги», Володимир Дудка, який фактично перебуває на самолікуванні з виразкою шлунка.

Також, за повідомленням правозахисників, потребує медичної допомоги через втрату слуху і погіршення зору Арсен Джеппаров, Володимир Балух, у якого загострилися хвороби серця і нирок, 19-річний Павло Гриб, який по інвалідності має постійно приймати підтримуючі препарати.

«На сьогодні близько 60 громадян України були позбавлені волі за політичними мотивами на території Росії і окупованого Криму. До більшості з них були застосовані тортури або нелюдське, або таке, що принижує гідність, поводження, або покарання для вибивання помилкових визнань у діях, які вони не скоювали», – йдеться в повідомленні.

Правозахисники нагадали про ухвалену в 2012 році постанову уряду Росії, якою були затверджені правила надання особам, яких тримають під вартою, медичної допомоги. У правилах передбачена можливість запрошення для проведення консультацій медиків-фахівців при неможливості надання медичної допомоги в установах кримінально-виконавчої системи.

Напередодні Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до російського омбудсмена Тетяни Москалькової з проханням забезпечити надання кваліфікованої медичної допомоги ув'язненому в Росії кримському активісту Олександрові Кольченку.

Раніше стало відомо, що український режисер, незаконно засуджений в Росії кримчанин Олег Сенцов, перебуваючи у російських колоніях сильно схуд, погано харчувався, у нього почалися проблеми із серцем.

Як повідомляв «Детектор медіа», два роки тому, 25 серпня 2015 року, Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Нещодавно Олег Сенцов у виправній колонії №8 («Білий ведмідь») у місті Лабитнангі Ямало-Ненецького автономного округу РФ, потрапив до штрафного ізолятора. В колонії Олега відвідав його адвокат Дмитро Дінзе.

Як пізніше повідомив адвокат, Сенцова направили на два тижні до штрафного ізолятора через призначене раніше покарання. За словами Дмитра Дінзе, наразі Сенцов уже залишив штрафний ізолятор і перебуває в загоні.

Нагадаємо, громадянська активістка Ольга Афанасьєва повідомила, що стан здоров’я українського історика, журналіста Станіслава Клиха, засудженого у Росії за сфабрикованим звинуваченням до 20 років тюрми, різко погіршився, він провів у комі шість днів.

Станіслав Клих був затриманий у Росії у 2014 році, коли поїхав до своєї вагітної співмешканки в Орловську область (Росія). У вересні 2015 року він заявив, що свідчив під тортурами.

У лютому стало відомо, що російський правозахисний центр «Меморіал» визнав політичними в’язнями незаконно утримуваних на території Чечні (Росія) українських громадян Миколу Карпюка та Станіслава Клиха.

19 травня 2016 року колегія присяжних засідателів у Верховному суді Чечні визнала Станіслава Клиха і Миколи Карпюка винними у вбивствах і замахах на вбивство російських військовослужбовців під час першої чеченської кампанії. 26 травня Миколу Карпюка російський суд засудив до 22,5 років ув'язнення, Станіслава Клиха - до 20 років.

«Меморіал» заявив, що Станіслава Клиха, як і Миколу Карпюка судили за обвинуваченням у начебто участі у війні в Чечні на основі їх власних свідчень, отриманих під тортурами.

Адвокат Станіслава Клиха повідомила, що його  жорстоко катували в російській в'язниці і, очевидно, «накачували» психотропними препаратами.

У серпні 2016 року Станіслав Клих, засуджений Верховним судом Чечні (Росія) за звинуваченням в участі в першій чеченській війні на боці Ічкерії, звернувся до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням прискорити процес повернення політичних в'язнів-українців, переслідуваних у Росії.

У листопаді 2016 року Заводський районний суд Грозного засудив громадянина України, історика, журналіста Станіслава Клиха до 240 годин обов'язкових робіт, що були замінені на один місяць позбавлення волі, начебто «за образу прокурора».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1456
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду