За рішенням ФСБ з Росії видворили польського історика, який вивчає злочини НКВС

За рішенням ФСБ з Росії видворили польського історика, який вивчає злочини НКВС

28 Листопада 2017
1034
28 Листопада 2017
19:01

За рішенням ФСБ з Росії видворили польського історика, який вивчає злочини НКВС

1034
Російська влада без пояснення причин зажадала від польського історика Генріка Глембоцького терміново покинути Росію. За кілька днів до цього співробітник Інституту національної пам'яті Польщі прочитав лекцію про «польську операцію» НКВС.
За рішенням ФСБ з Росії видворили польського історика, який вивчає злочини НКВС
За рішенням ФСБ з Росії видворили польського історика, який вивчає злочини НКВС

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Польський вчений Генрік Глембоцький, висланий з Росії, є доктором наук, науковим співробітником Ягеллонського університету та Інституту національної пам'яті Польщі. Він перебував в Росії з 14 листопада. 22 і 23 листопада Глембоцький провів відкриті лекції в офісі петербурзького відділення «Меморіалу» і Польському інституті в Санкт-Петербурзі, присвячені долі поляків і річниці «польської операції» НКВС під час Великого терору 1937-1938 років.

Його затримали у Москві 24 листопада, коли він виходив з поїзда, вручивши постанову ФСБ, в якій йшлося про те, що він повинен залишити територію Росії протягом 24 годин.

«Рішення ФСБ без вказівки фактичної причини видворення та можливості її опротестувати означає одночасно заборону на новий в'їзд до Росії, а отже, і блокування доступу до архівів», – сказано в повідомленні Інституту національної пам'яті Польщі.

За словами прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова, «Кремлю невідомо про видворення Глембоцького». МЗС Польщі в понеділок висловило протест у зв'язку з видворенням історика, посол Польщі в Москві передав відповідну ноту до Міністерства закордонних справ Росії.

Пізніше офіційна представникця російського МЗС Марія Захарова пояснила, що Глембоцького видворили з Росії начебто у відповідь на дії Польщі.

«Підтверджуємо факт видворення з Росії громадянина Польщі Глембоцького – співробітника польського Інституту національної пам'яті. Хотіли б нагадати, що 11 жовтня польська влада за абсурдними звинуваченнями видворила з Польщі російського вченого-історика, який займався там викладацькою діяльністю. Заходи, вжиті щодо Глембоцького, є відповіддю на цей недружній акт», – написала вона.

Професора Новосибірського державного технічного університету Дмитра Карнаухова було депортовано з Польщі у жовтні. Вченого-історика звинуватили в роботі «на користь ворожої держави». Офіційний представник агентства внутрішньої безпеки Польщі заявив, що Карнаухов брав участь в так званій «гібридній війні проти Польщі» і активно підтримував контакти з російськими спецслужбами.

Нагадаємо, відома польська кінорежисерка Агнєшка Голланд повідомила, що зйомки фільму «Гарет Джонс» про журналіста, який намагався донести світові правду про Голодомор в Україні 1932-33 років, розпочнуться у лютому 2018 року в Україні.

На фото - Генрік Глембоцький

Фото: Gazeta Krakowska

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1034
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду