Нацрада почула ненормативну лексику на каналі «24», але перевіряти не стала

Нацрада почула ненормативну лексику на каналі «24», але перевіряти не стала

17 Листопада 2017
1872
17 Листопада 2017
10:26

Нацрада почула ненормативну лексику на каналі «24», але перевіряти не стала

1872
16 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення планувала призначити позапланову перевірку телеканалу «24» через поширення брутальної лексики. Але після пояснень керівника каналу Романа Андрейка зняла питання з розгляду.
Нацрада почула ненормативну лексику на каналі «24», але перевіряти не стала
Нацрада почула ненормативну лексику на каналі «24», але перевіряти не стала

Під час моніторингу каналу «24» Нацрада зафіксувала 26-29 жовтня дев’ять повторів програми «Вєсті UA», у якій лунала фраза: «Да пішов ти на х..й разом зі своїм каналом». Звук частково було приховано, проте всі слова фрази, на думку співробітників Нацради, прослуховуються досить чітко. У програмі не подавалося жодних попереджень про використання ненормативної лексики чи можливого негативного впливу на аудиторію. Поширення брутальної лексики є ознакою порушення норм закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо заборони показу контенту, що може зашкодити дітям. Відтак, проект рішення Нацради передбачав проведення позапланової перевірки.

На захист каналу «24» виступив його генеральний директор Роман Андрейко. Він пояснив, що сумнівною фразою була цитата очільника Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадія Москаля, а програма «Вєсті UA» - це політична сатира, яка критикує посадовців, у тому числі таких, як пан Москаль.

Роман Андрейко надав членам Нацради результати експертизи, де йдеться, що брутальне слово майже повністю перекривається звуковим сигналом, але створюється ілюзія звучання букви «у». Він також повідомив, що попросив редакторів програми «запікувати» брутальні слова повністю, а не лише їхні окремі звуки.

Члени Нацради пішли на п’ятихвилинну перерву, щоб переслухати уривок програми разом з паном Андрейком за зачиненими дверима.

Після перерви голова Нацради Юрій Артеменко сказав, що питання спірне, і запропонував зняти з розгляду проект рішення про призначення перевірки. Колеги його підтримали.

Юрій Артеменко також закликав усі телеканали або утримуватися від трансляції таких фраз, або заглушувати їх повністю.

Нагадаємо, у квітні Нацрада зафіксувала на телеканалах М1, «1+1», СТБ, Новий канал, 5 канал і НТН приховане і відкрите поширення брутальної лексики та попросила мовників усунути ці порушення, оскільки вони можуть негативно вплинути на дитячу аудиторію. Наприкінці квітня Нацрада знову зафіксувала брутальні висловлювання на СТБ і Новому каналі.

У відповідь на звернення Нацради телеканал М1 поінформував про заходи, вжиті для недопущення подібних випадків, а Новий канал натомість вдався до полеміки. Мовляв, у законодавстві немає визначення «брутальна лексика», тож незрозуміло, яких слів слід уникати. Тому телеканал вважає за необхідне укласти певний перелік табуйованих в ефірі слів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1872
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду