Німецькі представники PEN-клуб прийшли до посольства Росії в Берліні, вимагаючи звільнити Сенцова і Сущенка

Німецькі представники PEN-клуб прийшли до посольства Росії в Берліні, вимагаючи звільнити Сенцова і Сущенка

15 Листопада 2017
1254
15 Листопада 2017
18:42

Німецькі представники PEN-клуб прийшли до посольства Росії в Берліні, вимагаючи звільнити Сенцова і Сущенка

1254
PEN-клуб німецькомовних авторів провів акцію за звільнення українських політв’язнів у Росії Олега Сенцова і Романа Сущенка. Акція, в якій взяли участь понад 30 представників різних країн, відбулася 15 листопада в Берліні перед посольством Росії у ФРН.
Німецькі представники PEN-клуб прийшли до посольства Росії в Берліні, вимагаючи звільнити Сенцова і Сущенка
Німецькі представники PEN-клуб прийшли до посольства Росії в Берліні, вимагаючи звільнити Сенцова і Сущенка

Про це повідомляє «Укрінформ».

«Посольські працівники повинні бачити нас, наш протест. Але ще важливіше, що сьогодні тут зібралися журналісти, які потім напишуть про це в газетах. Ми повинні постійно нагадувати про Олега Сенцова», - заявила організаторка акції, берлінська письменниця і активістка Фрейя Клір.

Вона зазначила: щороку 15 листопада Міжнародний PEN-клуб відзначає міжнародний день ув'язнених письменників.

Російський соціолог, двоюрідний брат Бориса Нємцова Ігор Ейдман звернув увагу, що в Німеччині створено Форум російськомовних європейців, в завдання якого входить, зокрема, і підтримка політв'язнів у Росії, а також «доводити до відома місцевої (німецької) громадськості, що не всі російськомовні - пропутінські і підтримують цю злочинну систему, яка існує в Росії, а також захоплення і анексію Криму».

Ейдман і його однодумці, звичайно, не очікують, що російське посольство злякається демонстрації і відразу звільнить політв'язнів, але і мовчати вони не збираються. «Ми з цими вимогами прийшли сьогодні і будемо і далі домагатися звільнення і Сенцова і Романа Сущенка», - запевнив Ейдман.

З плакатом «Свободу Роману Сущенку» стояв німецький юрист Крістіан Піпа, у якого, за його словами, «Україна в серці».

«Дуже важливо, щоб цих людей не забували. Сумно, що випадок Сущенка не дуже голосно звучить в середовищі європейської громадськості», - поскаржився він.

При цьому молодий чоловік сподівається, що ситуація зміниться, в тому числі і за допомогою ось таких акцій. «Якщо ми можемо зробити хоч якийсь внесок, ми повинні це зробити. Важливо те, що сьогодні тут зібралися письменники, журналісти», - сказав Піпа.

«Сенцов є символом усіх українських діячів культури, яких кинули за грати в Росії», - пояснює Віталій Олійник, українець, який живе в Німеччині понад 20 років. У свою обідню перерву він прийшов на Унтер-ден-Лінден з невеликим плакатом і приєднався до акції, хоча і не є письменником, а «представляє тільки самого себе». Віталій Олійник - член української громади, яка збирає допомогу для людей в Україні, відправляє медикаменти клінікам, в тому числі і на передову, привозить українських дітей з прифронтових регіонів на реабілітацію, організовує благодійні концерти.

Серед учасників акції був і давній друг України Рональд Вендлінг, який у четвер, як завжди за останні ось уже три роки, прийде під російське посольство з пікетом на підтримку українських в'язнів у Росії.

Як повідомляв «Детектор медіа», два роки тому, 25 серпня 2015 року, Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі. 

25 вересня Московський міський суд продовжив арешт кореспонденту Укрінформу Романові Сущенку на два місяці, до 30 листопада.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1254
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду