У кінопрокаті в Україні домінує українська мова, у книжках та друкованих ЗМІ – російська (ІНФОГРАФІКА)

У кінопрокаті в Україні домінує українська мова, у книжках та друкованих ЗМІ – російська (ІНФОГРАФІКА)

9 Листопада 2017
4440
9 Листопада 2017
11:26

У кінопрокаті в Україні домінує українська мова, у книжках та друкованих ЗМІ – російська (ІНФОГРАФІКА)

4440
За даними аналітичного огляду «Становище української мови в Україні в 2017 році», російська мова в Україні домінує у друкованих виданнях, українському сегменті інтернету, а також посідає достатньо велику частку телеефіру. Автори документу, презентованого 8 листопада у Києві, заявляють, що огляд базується на даних державної статистики, соціології та моніторингових досліджень.
У кінопрокаті в Україні домінує українська мова, у книжках та друкованих ЗМІ – російська (ІНФОГРАФІКА)
У кінопрокаті в Україні домінує українська мова, у книжках та друкованих ЗМІ – російська (ІНФОГРАФІКА)

Огляді був оприлюднений рухом «Простір свободи», передає видання Texty.org.

Згідно з даними огляду, українська мова є рідною для 68% громадян України (не враховуючи окуповані території). Російську мову вважають рідною 13-14%, обидві мови рівною мірою – 17%. Розмовляють завжди або переважно українською удома 46-50% українців, російською – 26-32%.

Частка учнів, що здобувають освіту в школах з українською мовою навчання складає 89,1% (це число знизилося за рік на 0,4%). На Донеччині ця частка становить 57%, на Луганщині 62%, на Харківщині 70%, у Києві й на Полтавщині – 98%, на Львівщині – 99%, у Рівненській області – 100%.

У кінопрокаті сумарна частка фільмів, дубльованих або озвучених українською мовою, становить, як і минулого року, 88%, решта фільмів субтитрована українською.

Частка газет, що видаються українською мовою, зменшилася за рік з 34 до 32% від сумарного накладу, частка книг, навпаки, зросла до 70%.

При цьому дозвільна процедура ввезення книг із Росії як країни-агресора знизила обсяги імпорту російськомовної літератури.

Завдяки закону про обов’язкову частку україномовних пісень на радіо ця частка зросла за рік (з жовтня 2016 по жовтень 2017) більш ніж утричі – з 10% до 32%.

Як стверджується в огляді, попри нещодавні зміни в законодавстві, у прайм-тайм 7 найрейтинговіших телеканалів українська мова звучить лише 39% часу, російська – 32%, а 29% займають двомовні ефіри, під час яких також найчастіше домінує російська мова.

Російська мова домінує в багатьох сегментах українського інтернету, хоча українська поступово зміцнює позиції в мережі. Наприклад, у вересні 2017 року частка відвідин української Вікіпедії сягнула 25% усіх відвідин Вікіпедії з території України. На російську Вікіпедію припадає 62%, на англійську – 10%.

Сьогодні, 9 листопада, в Україні відзначається День української мови та писемності.

Нагадаємо, 8 листопада набула чинності норма закону про 30% україномовних творів у радіоефірі.

Як повідомляв «Детектор медіа», у жовтні на українських радіостанціях квота українських пісень у середньому становила 32%, а частка ведення передач державною мовою – 81%. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не виявила порушень вимог законодавства про квоти.

Такі дані оприлюднив 1 листопада у Facebook член Нацради Сергій Костинський за результатами чергової хвилі моніторингу 16-ти загальнонаціональних радіостанцій.

За даними Нацради, найбільшу частка українських пісень зафіксовано в ефірі радіостанції «Країна ФМ» (100%), а також радіостанцій Суспільного мовлення: «Промінь» – 98%, «Українське радіо» – 90%, «Культура» – 66%.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4440
Читайте також
13.10.2017 10:19
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
14 926
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду