Ми говоримо не про те, що Порошенко вивів кошти, а про намір — Анна Бабінець

Ми говоримо не про те, що Порошенко вивів кошти, а про намір — Анна Бабінець

7 Листопада 2017
6337
7 Листопада 2017
10:10

Ми говоримо не про те, що Порошенко вивів кошти, а про намір — Анна Бабінець

6337
Журналістка-розслідувачка Анна Бабінець в ефІрі Громадського радіо розповіла про своє розслідування «Темний шоколад» Петра Порошенка: про що говорять документи «райських островів», яке є частиною нового глобального журналістського розслідування Paradise Papers.
Ми говоримо не про те, що Порошенко вивів кошти, а про намір — Анна Бабінець
Ми говоримо не про те, що Порошенко вивів кошти, а про намір — Анна Бабінець

«Це називають другою Panama Papers, або продовженням Panama Papers, це так само витік документів, більше 13 мільйонів документів, - сказала гостя ефіру Громадського радіо Анна Бабінець. - Я працювала приблизно з березня, тобто близько семи місяців, шукала прізвища українців у цій базі, і знову знайшлося прізвище Порошенка».

За її словами, Paradise Papers – це певний апдейт Panama Papers.

«У Panama Papers ми дізналися, що юристи Президента створили структуру офшорних компаній, яка закінчувалась на Британських Віргінських островах, до нас тоді потрапило листування з юристами – як це організовувалось, а зараз, в Paradise Papers ми отримали листування юристів Порошенка з компанією з острова Мен, компанія Appleby, - розповіла журналістка. - Це листування дає повнішу картину процесу створення цієї офшорної структури. Чому це важливо показати? Тому що коли ми публікували Panama Papers, тоді Президент, його юристи казали, що ця структура дійсно була створена, але з єдиною метою – передати у сліпий траст бізнес Порошенка. Але те листування, яке ми зараз побачили з Paradise Papers, показує, що юристи Порошенка, діючи від його імені, все-таки описували зовсім інші цілі, там немає слово «траст», зате там є слово «податкові цілі», з якими створювалась одна з компаній, зокрема, компанія на Кіпрі».

За словами Анни Бабінець, компанія була створена, схему, яку описали юристи Порошенка, юристи з острова Мен в життя не втілили, вони відмовились співпрацювати з Порошенком, бо вирішили, що це великі ризики для компанії, але пізніше ці ж юристи, вони ж з фірми «AVELLUM», звернулися до панамської компанії, і, зрештою, створили структуру, майже ідентичну тій, яка описувалась юристам з острову Мен.

У відповідь на запитання ведучого, як може створення офшору свідчити про те, що Порошенко вивів кошти, розслідувачка наголосила, що йдеться не про виведення коштів, а саме про намір.

«Ми не говоримо, що Порошенко вивів кошти, ми говоримо про намір: для чого створювалася корпорація. Ми ні під час Panama Papers, ні зараз не говорили ніколи, що він вивів, у нас немає такої інформації, у нас немає доступу до рахунку, щоб розуміти, що були виведені кошти. Ми говоримо про те, що структура, зокрема фірма на Кіпрі, створювалася з податковими цілями, нам це трактували юристи», - підкреслила Анна Бабінець.

Як повідомляв «Детектор медіа», Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) і Центр розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) оприлюднили так звані «Документи з райських островів» - внутрішній архів файлів юридичної компанії Appleby з Бермудських островів. Зокрема, на основі цих документів «Слідство. Інфо» випустило на «Громадському ТБ» та «UA:Першому» новий сюжет, присвячений корпорації Roshen.

Представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко назвала «безпідставними домислами» матеріали журналістського розслідування, згідно яким Петро Порошенко звинувачується в мінімізації податків.

Юридична компанія Avellum, яка надає послуги корпорації «Рошен» Петра Порошенка, заявляє, що опубліковане 5 листопада журналістське розслідування має маніпулятивні твердження, не підтверджені фактами.

В Адміністрації Президента України заявили, що не реагуватимуть на розслідування журналістів щодо створення офшорних компаній для передачі корпорації «Рошен» у так званий «сліпий траст».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6337
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Olga
2354 дн. тому
Це прекрасно. Ми не говоримо, що Анни Бабінець - вбивця і крадійка. Ми говоримо про намір Анни Бабінець вбивати і красти... Ну ходить же вона вулицями - отже, може :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду