ICIJ та OCCRP оприлюднили нову порцію документів про офшори можновладців, де знову фігурує Порошенко

ICIJ та OCCRP оприлюднили нову порцію документів про офшори можновладців, де знову фігурує Порошенко

5 Листопада 2017
3381
5 Листопада 2017
23:42

ICIJ та OCCRP оприлюднили нову порцію документів про офшори можновладців, де знову фігурує Порошенко

3381
Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) і Центр розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) оприлюднили так звані «Документи з райських островів» - внутрішній архів файлів юридичної компанії Appleby з Бермудських островів. Зокрема, на основі цих документів «Слідство. Інфо» випустило на «Громадському ТБ» та «UA:Першому» новий сюжет, присвячений корпорації Roshen.
ICIJ та OCCRP оприлюднили нову порцію документів про офшори можновладців, де знову фігурує Порошенко
ICIJ та OCCRP оприлюднили нову порцію документів про офшори можновладців, де знову фігурує Порошенко

Як і півтора роки тому, під час публікації «Панамського архіву», невідоме джерело передало архів німецькій газеті Süddeutsche Zeitung, яка, в свою чергу, розповіла про нього ICIJ, а той залучив мережу журналістів OCCRP – 382 журналістів із 96 ЗМІ з 67 країн світу.

Компанія Appleby була заснована в 1898 році на Бермудах, колонії Великобританії. На сьогоднішній день Appleby – одна з найпрестижніших і великих юридичних фірм, що надають послуги з реєстрації офшорів, податкового планування та корпоративного управління.

Крім того, Appleby вважається одним із найбільш «чистих» офшорних реєстраторів світу: в компанії існує сувора процедура перевірки клієнтів. Наприклад, багатьом росіянам Appleby відмовляла в реєстрації офшорів в зв'язку з їхніми родинними зв'язками з чиновниками або менеджерами держкомпаній або в зв'язку зі згадуванням їхніх імен в ЗМІ в контексті корупційних скандалів.

Саме тому між «Панамськими документами» і «Файлами райських островів» є величезна різниця, пише російське видання «Новая газета». Якщо клієнтами юридичної компанії Mossack Fonseca, чий архів був оприлюднений як «Панамські документи», були багато чиновників і злочинців, то в Appleby обслуговувалися переважно транснаціональні корпорації (Nike, Apple, Facebook) і королівські особи (наприклад, фонд королеви Великобританії Єлизавети II). В нових документах фігурує і Президент України Петро Порошенко.

Програма «Слідство. Інфо», журналісти якої брали участь у розслідуванні з боку України, зробила сюжет, в якому розповіла, що судячи з цих нових документів, метою створення офшору для корпорації Roshen могло бути не бажання створити «сліпий траст», як заявляв Петро Порошенко, а все-таки мінімізація податків.

Так, згідно документів, у червні 2014 року, невдовзі після інавгурації Порошенка, юристи з української фірми Avellum, яка представляє інтереси президента, написали юристам з фірми Appleby наступного листа:

«Справа надзвичайно делікатна. Ім’я клієнта – Петро Порошенко. Ми працюємо над реструктуризацією його кондитерського бізнесу (Roshen). Для отримання доступу до міжнародних ринків ми збираємося збудувати нову холдингову компанію групи у Люксембурзі. Під ним буде голландський субхолдинг, який володітиме всіма оперуючими компаніями. З податковими цілями над люксембурзькою компанією буде кіпрська фірма. Вона буде володіти офшорною компанією – ми надаємо перевагу БВО, але острів Мен також може підійти… Вона буде володіти акціями та отримувати дивіденди. Продаж акцій у певний момент є можливим (якщо інвестор запропонує хорошу ціну)»

Юрист Appleby Шон Доулінг відповів, що це треба обговорити. Але згодом співпраця не склалася. Чому так сталося, «Слідство. Інфо» пояснює іншою гілкою листування:

«Andrew Willins, Appleby, BVI: 

“Мене запитали, чи готові ми надати корпоративні послуги для компаній, підконтрольних новому президенту України”.

Robert Woods, Director of Compliance Appleby, Cayman:

“Із сьогоднішніми заголовками “Президент України Петро Порошенко пообіцяв помститися проросійським сепаратистам, які збили літак з 49 військовими” ви можете одразу бачити репутаційні ризики від співпраці з ним, оскільки хто знає, якою буде помста… На мою думку, це не вартує того, щоб ризикувати.

Gareth Thomas, Managing Director of Appleby Corporate Services, BVI:

“Деніз, чи можеш ти занести це до нашого журналу відхилених справ?”»

Пізніше, у серпні 2014-го, юристи з Avellum звернулися до панамської фірми Mossack Fonseca, яка допомогла їм створити заплановану структуру, а потім стала об’єктом викриттів проекту «Панамський архів».

Нагадаємо, 3 квітня 2016 року ICIJ опублікував матеріали, відомі як «Панамський архів», з яких випливало, що деякі глави держав і відомі люди мають відношення до офшорів у Панамі. Розслідування було засновано на документах юридичної фірми Mossack Fonseca.

У журналістів з усього світу виявилося близько 11,5 млн різного роду документів, в яких містяться дані про офшорні компанії і рахунки 128 політиків і офіційних осіб, а також 29 мільярдерів зі списку Forbes. Серед них - 12 світових лідерів, їх наближені і родичі.

Зокрема, в той день на трьох каналах - «Громадському ТБ», «UA:Першому» та каналі «24» - було показано розслідування програми «Слідство.Інфо» (проект «Громадського ТБ») «Подвійне життя президента» із циклу «Офшори державного рівня» щодо офшорних компаній Президента України Петра Порошенка, яке викликало професійну дискусію через використані журналістами паралелі з військовими діями на Сході України

9 травня 2016 року ICIJ відкрив доступ до нової бази даних, яка грунтувалася на «Панамському архіві». Зокрема, в цих документах були офшори, зареєстровані на Президента України Петра Порошенка, тодішнього голову Адміністрації Президента Бориса Ложкіна, колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка, мера Одеси Геннадія Труханова, який значився як громадянин Росії.

18 травня 2016 року вийшов другий випуск програми «Слідство.Інфо», присвячений офшорам Петра Порошенка. Цього разу автори сюжету відмовилися від емоційних паралелей з військовими діями й зосередилися на сухих фактах, намагаючись довести, що юристи Президента в обхід українського законодавства перевели з України на Кіпр 4 млн євро. Лінія захисту президентських радників тоді зосередилася на доведенні того, що фактичного переказу коштів не було, а натомість мав місце обмін статутного капіталу на акції.

Фото: скріншот з програми «Слідство. Інфо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3381
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду