Томас Кент закликав звільнити Миколу Семену та інших журналістів, що співпрацювали із «Радіо Свобода»

Томас Кент закликав звільнити Миколу Семену та інших журналістів, що співпрацювали із «Радіо Свобода»

2 Листопада 2017
1235
2 Листопада 2017
19:42

Томас Кент закликав звільнити Миколу Семену та інших журналістів, що співпрацювали із «Радіо Свобода»

1235
Президент «Радіо Вільна Європа»/ «Радіо Свобода» Томас Кент 2 листопада, в Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів, виступив із заявою, в якій закликав звільнити засудженого в анексованому Криму журналіста Миколу Семену.
Томас Кент закликав звільнити Миколу Семену та інших журналістів, що співпрацювали із «Радіо Свобода»
Томас Кент закликав звільнити Миколу Семену та інших журналістів, що співпрацювали із «Радіо Свобода»

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Ми закликаємо поважати міжнародні стандарти і зобов'язання, щоб журналісти в усьому світі могли займатися своєю роботою в безпеці, під захистом закону. Вони надають новини і інформацію людям, які потребують цього найбільше», – сказав Томас Кент.

Він нагадав імена журналістів «Радіо Свобода» і членів їхніх сімей, які опинилися у в'язниці або під загрозою. Серед них Микола Семена, Станіслав Асєєв, Сапармамед Непескулієв, Солтан Ачілова і Азіз Юсупов.

Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів відзначається за рішенням ООН 2 листопада. Дату обрали на згадку про двох французьких журналістів, убитих в Малі 2 листопада 2013 року.

Нагадаємо, в квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд.

22 вересня підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя оголосив вирок кримському журналісту Миколі Семені. Журналісту призначено покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю.

Як повідомляв «Детектор Медіа», 27-річний Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook – зламали.

8 червня поліція відкрила провадження за фактом зникнення журналіста.

НСЖУ заявила, що життя Станіслава Асєєва під загрозою, й арешт українського журналіста та інших людей, із якими він підтримував контакт, – свідчення тотальних утисків свободи слова та свободи думки на окупованій частині Донбасу.

27 липня Союз журналістів Росії повідомив, що журналіст Станіслав Асєєв (Васін) «заарештований» бойовиками «ДНР», проти нього «порушена карна справа», яка контролюється «Генеральною Прокуратурою ДНР».

12 вересня представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір в кулуарах конференції ОБСЄ з імплементації зобов'язань у галузі людського виміру у Варшаві заявив, що Офіс Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ стежить за справами незаконно затриманих і переслідуваних українських журналістів Романа Сущенка, Миколи Семени і Станіслава Асєєва. «Ми вимагаємо звільнити Асєєва, адже зрозуміло, що журналіст має право писати у зоні конфлікту, висвітлювати там ситуацію. Журналіст там має бути захищений і нормально виконувати свою роботу, незважаючи на те, хто контролює територію», - підкреслив Арлем Дезір. За його словами, це передбачено базовими принципами ООН і міжнародними зобов'язаннями країн щодо забезпечення прав журналістів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1235
Читайте також
27.09.2017 12:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
1 499
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду