Більшість експертів вважають обмеження доступу до російських Інтернет-ресурсів стратегічно правильним рішенням - опитування

Більшість експертів вважають обмеження доступу до російських Інтернет-ресурсів стратегічно правильним рішенням - опитування

2 Листопада 2017
2319
2 Листопада 2017
14:40

Більшість експертів вважають обмеження доступу до російських Інтернет-ресурсів стратегічно правильним рішенням - опитування

2319
У жовтні 2017 року громадська організація «Інтерньюз-Україна» провела експертне опитування «Регулювання Інтернету та цифрових прав в Україні». Метою опитування було виміряти думку експертного середовища щодо політики уряду стосовно Інтернет-врядування та цифрових прав користувачів.
Більшість експертів вважають обмеження доступу до російських Інтернет-ресурсів стратегічно правильним рішенням - опитування
Більшість експертів вважають обмеження доступу до російських Інтернет-ресурсів стратегічно правильним рішенням - опитування

Про це повідомляє видання Інтернет Свобода.  

Результати опитування засвідчили, що в експертному середовищі немає чіткої позиції в оцінці «санкційного» указу Президента України №133/2017 від 17 травня 2017 року. Нагадаємо, відповідно до указу мобільні оператори та Інтернет-провайдери обмежили доступ до низки російських сайтів (VK.com, Yandex.ru, OK.ru, Mail.ru). 48,3% опитаних вважають рішення вкрай позитивним та скоріше позитивним, тоді як 40,2% дали йому вкрай негативну та скоріше негативну оцінку.

Більшість респондентів (58,9%) переконані, що цифрові права користувачів з підписанням указу №133/2017 були порушені. Водночас серед зазначених респондентів тільки 40,2% зазначили, що їхні персональні права як користувачів теж були порушені.

Чи було рішення Президента України стратегічно правильним чи неправильним? Більшість респондентів (56,2%) розглядають обмеження доступу до російських Інтернет-ресурсів як стратегічно правильне рішення уряду. Однак майже третина (26,8%) вважають рішення стратегічно неправильним.

Абсолютна більшість респондентів (83%) очікують, що українські користувачі менше користуватимуться вище згаданими російськими Інтернет-ресурсами в майбутньому. Водночас тільки 41% респондентів оцінили підписаний указ радше як ефективний.

Контроверсійним для експертів виявилося запитання щодо здатності указу протистояти російським впливам та пропаганді – 57,7% оцінюють указ радше як недієвий.

Пропаганди в Україні поменшало, зазначили 40,7% респондентів, однак приблизно така ж кількість респондентів – 38,5% - незгодні з цією тезою. Ще 21,2% не змогли  визначитися.

Також результати опитування засвідчили, що респонденти переважно ознайомлені з найбільш важливими законопроектами в сфері інтернет-врядування. Зокрема 87,5% опитаних чули або знають деталі законопроекту №2126а про основи кібербезпеки в Україні. При цьому українському уряду необхідно більш активно залучати представників громадянського суспільства до вироблення політики в сфері – адже 65,2% переконані, що органи влади недостатньо залучають неурядових фахівців до розробки політики в цій сфері.

У рамках опитування 112 респондентів з числа представників експертного середовища були опитані представниками ГО “Інтерньюз-Україна” у період з 25 по 31 жовтня 2017 року.

До цільової аудиторії опитування увійшли респонденти з трьох ключових груп: експерти в галузі Інтернет-технологій та Інтернет-врядування, правозахисники, представники медіа-спільноти (медіа-експерти, редактори та журналісти українських ЗМІ національного та місцевого рівня).

Анкета опитування передбачала 15 запитань. 11 з них були закритими тематичними питаннями, три запитання ставили за ціль ідентифікувати респондентів, й одне – пропонувало дати згоду на опрацювання персональних даних респондентів. В анкеті містилися три типи запитань: а) запитання з відповідями у форматі множинного вибору, б) запитання з відповідями у форматі шкали від 1 до 10, в) відкриті запитання щодо ідентифікації респондента, на які респонденту потрібно було вписати відповідь самостійно.

Нагадаємо, 15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники». Крім того, суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності, й інтернет-провайдери почали обмежувати доступ до вказаних в указі ресурсів.

Детальніше про опитування - тут.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2319
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду