Уряд прагне прозорості щодо 500 млн. грн., які закладені в бюджеті 2018 року на кіновиробництво

Уряд прагне прозорості щодо 500 млн. грн., які закладені в бюджеті 2018 року на кіновиробництво

23 Жовтня 2017
1756
23 Жовтня 2017
18:01

Уряд прагне прозорості щодо 500 млн. грн., які закладені в бюджеті 2018 року на кіновиробництво

1756
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вважає, що для повноцінної системи розвитку українського кінематографу необхідно домогтися більшої прозорості використання 500 млн.грн., які виділяються з держбюджету на створення кінопродукту у наступному році.
Уряд прагне прозорості щодо 500 млн. грн., які закладені в бюджеті 2018 року на кіновиробництво
Уряд прагне прозорості щодо 500 млн. грн., які закладені в бюджеті 2018 року на кіновиробництво

Про це він сказав під час зустрічі з представниками української кіноіндустрії, повідомляє «Урядовий портал».

«У 2018 році ми передбачаємо 500 млн грн. Це ті кошти, які ми направляємо на підтримку. Але нам, якщо робити, то треба робити добре. Полуміри тут не працюють. Потрібні не тільки кошти. Потрібно запустити систему –  законодавчо створити повноцінну систему (розвитку кінематографа) і врегулювати проблеми, які створюють бар’єри такого розвитку», - зазначив Володимир Гройсман.

Глава уряду підкреслив, що основа для компромісу є: «Чого я хотів би добитися? Більшої прозорості процесу (використання ресурсів), для мене важливо, аби весь процес був прозорим, конкурентним і ефективним. Це підсилить нашу позицію. Я підтримую розвиток кінематографа. І, думаю, ми знайдемо повне порозуміння (в процесі підготовки проекту держбюджету - 2018 до другого читання) і визначимо (необхідну) підтримку, аби ми зробили більш серйозний прорив. Для цього є все. Ми можемо стати країною, яка є впливовою і знаковою на мапі світового кінематографа».

Володимир Гройсман також звернув увагу, що деякі законодавчі ініціативи з питань розвитку кіноіндустрії вже напрацьовані та очікують свого обговорення в парламенті. За його словами, уряд звернеться до Верховної Ради з пропозицією опрацювати документи.

«Єдине, що просив би, чітко структурувати цілі, яких бажаємо досягти, визначити рівні правила для всіх (щодо доступу до держпідтримки) і подумати про розвиток регіональної складової (залучення регіонів до кіновиробництва)», - додав глава уряду.    

Нагадаємо, на створення та розповсюдження національних фільмів, фінансову підтримку державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка» у 2017 році було заплановано витратити з державного бюджету 501,5 млн грн. Із них 1,5 млн грн. – зі спеціального фонду, тобто зароблені кошти, решта – із загального фонду.

У червні 2017 року Держкіно подало до Мінкульту план фінансування на три роки. Згідно плану, на 2018 рік на підтримку кінематографії з держбюджету Держкіно просить виділити 2 млрд грн. (у тому числі 800 млн грн. – на пряме фінансування кіновиробництва, 500 млн грн. – на підтримку виробництва серіалів, 500 млн грн. – на кеш рібейти, 200 млн грн. – на просування фільмів та забезпечені статті (наукові статті, стипендії, спадщину, підтримку кінотеатральної мережі)). Ці 2 млрд грн. якраз і становлять 0,2% загальних видатків держбюджету, які з самого початку просили в держави розробники реформи кіногалузі. Згідно поданого до Мінкульту плану фінансування, на 2019-2020 роки сума в 2 млрд має щороку коригуватися на розмір інфляції (приблизно 25%).

Проектом Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» видатки на кіновиробництво закладені на рівні 500,0 млн грн. За рахунок цих коштів планується профінансувати роботу над 80 фільмами, зазначає «Урядовий портал».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1756
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду