Масове запаморочення: інтернет-ЗМІ засипали Карпати торішнім снігом

Масове запаморочення: інтернет-ЗМІ засипали Карпати торішнім снігом

9 Жовтня 2017
1441
9 Жовтня 2017
12:38

Масове запаморочення: інтернет-ЗМІ засипали Карпати торішнім снігом

1441
7 і 8 жовтня низка українських популярних сайтів написали про перший сніг, що нібито випав в Карпатах. Однак виявилося, що джерелом новини було минулорічне повідомлення.
Масове запаморочення: інтернет-ЗМІ засипали Карпати торішнім снігом
Масове запаморочення: інтернет-ЗМІ засипали Карпати торішнім снігом

Невеличке розслідування з цього приводу провело Громадське радіо.

У суботу одразу кілька популярних онлайн-ЗМІ, зокрема Кореспондент, Новое время, Hromadske.uaУНІАН поширили інформацію про те, що в Карпатах випав сніг, пославшись на «Новини Закарпаття».

Однак снігу в суботу в Карпатах не було, що видно з веб-камер і повідомлень місцевої преси, зазначає Громадське радіо.

Першоджерелом новини виявився сайт tvoemsto.tv, що справді опублікував таку інформацію, але РОКОМ РАНІШЕ

«Новини Закарпаття», схоже, використали новину без посилання на джерело та не перевірили інформацію.

Про те, що у Карпатах не було снігу свідчать онлайн-трансляції з Буковелю (+6,5), Драгобрату (+6,5), Славського (+6,4), Ізків (+6,4) та інших локацій в Карпатах.

Тобто Hromadske.ua, Кореспондент, Новое время, УНІАН, Zaxid.net та інші медіа використали старі фото з матеріалу «Новини Закарпаття», які в свою чергу взяли ці фото з минулорічного матеріалу tvoemisto.tv. Минулого року журналісти цього ресурсу зробили фото із кількох веб-камер Буковеля. 

Але на цьому історія не завершилася. У неділю УНІАН опублікував «нові фото» снігу в Буковелі - нібито скріншоти сторінки Алли Тернової у Facebook. Однак на цій сторінці такого допису немає. Фотографія з грибами, присипаними снігом, є у фотостоках та вже кілька років поширюється в Інтернеті і навіть використовується для «фотожаб».

Кожний засіб масової інформації може помилитися, підсумовує Громадське радіо, визнавши, що  теж зрідка припускалося помилок. Однак настільки масове поширення неперевірених новин трапляється нечасто, зазначає видання.

Як повідомляв «Детектор Медіа», 4 вересня більше 20-ти українських інтернет-видань опублікували новину про те, що начебто «Укрпошта» планує займатись поставками газу на територію України і вже відправила в НКРЕКП запит на отримання ліцензії. Насправді йшлося про закупку газу для особистих потреб компанії. 

Фото: snig.info/uk/Bukovel

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1441
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду