ЄСПЛ вирішив, що Росія має виплатити компенсацію виданню «Новая газета»

ЄСПЛ вирішив, що Росія має виплатити компенсацію виданню «Новая газета»

3 Жовтня 2017
980
3 Жовтня 2017
18:06

ЄСПЛ вирішив, що Росія має виплатити компенсацію виданню «Новая газета»

980
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов’язав Росію виплатити незалежному виданню «Новая газета» фінансову компенсацію за порушення свободи вираження поглядів під час судових засідань, пов’язаних з публікаціями про загибель підводного човна «Курськ» у 2000 році.
ЄСПЛ вирішив, що Росія має виплатити компенсацію виданню «Новая газета»
ЄСПЛ вирішив, що Росія має виплатити компенсацію виданню «Новая газета»

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Згідно з рішенням суду, Росія має заплатити газеті 3 тисячі 388 євро (це понад 100 тисяч гривень), а кореспонденту видання Олені Мілашиній – 2 тисячі 170 євро (це близько 68 тисяч гривень). Росія також зобов’язана покрити витрати на слухання.

Позов газети та її кореспондента до російської держави пов’язаний зі справою, яку в 2005 році розглядав Басманний суд у Москві. Тоді суд вирішив, що за шкоду, завдану репутації судово-медичного експерта міністерства оборони Росії Віктора Калугіна та його колег «Новая газета» має виплатити 50 тисяч рублів (1740 доларів США у 2005 році), а Мілашина – 7 тисяч рублів (245 доларів США).

Європейський суд з прав людини вказав, що рішення російського суду є однобічним і суперечить демократичним принципам свободи вираження поглядів та свободи слова.

У публікаціях «Новой газеты» йшлося, що судово-медичні експерти під керівництвом Калугіна зробили неправильну оцінку причин смерті 118 членів екіпажу підводного човна, допомагаючи російським військовим високопосадовцям уникнути відповідальності за те, що газета назвала «нездатністю врятувати моряків».

Атомний підводний човен «Курськ» затонув у серпні 2000 року під час маневрів у Баренцевому морі. Російська влада відмовилася від допомоги у порятунку членів екіпажу, запропонованих британським та норвезьким флотами. Російські чиновники пізніше заявили, що всі члени екіпажу загинули відразу після того, як всередині корабля стався вибух.

Проте через кілька днів після того, як підводний човен «Курськ» затонув, норвезькі та російські водолази знайшли 24 тіла у відсіку підводного човна та записку капітана-лейтенанта Дмитра Колесникова з переліком імен 23 матросів, які, очевидно, були живими, коли судно затонуло.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) заборонив висилати в Узбекистан журналіста «Новой газеты» Алі Феруза до винесення рішення за його скаргою в суді.

Журналіст був затриманий правоохоронцями поблизу редакції 1 серпня. Його звинувачують в порушенні правил в'їзду в РФ або режиму перебування в РФ. Суд ухвалив рішення про депортацію Алі Феруза в Узбекистан. Після цього журналіст спробував накласти на себе руки в суді. 

Журналіст є автором ряду гострих статей про становище мігрантів у столиці. На думку колег Алі Феруза, йому в Узбекистані загрожує переслідування. 

На фото - норвезькі водолази обстежують підводний човен «Курськ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
980
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду