Гройсман заявив, що вважає «дурістю» візит СБУ до редакції «Української правди»

Гройсман заявив, що вважає «дурістю» візит СБУ до редакції «Української правди»

16 Вересня 2017
2091
16 Вересня 2017
17:06

Гройсман заявив, що вважає «дурістю» візит СБУ до редакції «Української правди»

2091
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман назвав «дурістю» візит співробітників СБУ до редакції видання «Українська правда» з вимогою видалити з сайту статтю, яка начебто містить державну таємницю.
Гройсман заявив, що вважає «дурістю» візит СБУ до редакції «Української правди»
Гройсман заявив, що вважає «дурістю» візит СБУ до редакції «Української правди»

Про це Воломир Гройсман заявив у коментарі журналісту «Української правди».

«Я спершу читав, що вони (представники СБУ. – Ред.) прийшли, а потім - що помилилися... Якщо чесно - це не має нічого (спільного. – Ред.) зі здоровим глуздом»,  - зазначив глава уряду. 

На питання, хто, на його думку, дає такі «сигнали», Володимир Гройсман зазначив: «Я не великий фахівець по "сигналах"… Та я не думаю, що це - "сигнал", на мою думку, це – дурість». 

Раніше Президент Петро Порошенко сказав, що вважає прихід слідчих Служби безпеки України в редакцію інтернет-видання «Українська правда» «категорично недопустимим». Про це він заявив перед початком форуму YES.

Як повідомляв «Детектор медіа», СБУ попросила «Українську правду» тимчасово вилучити із загального доступу статтю про зрив державної програми реформування оборонно-промислового комплексу, бо вбачає у ній розголошення державної таємниці. Відповідний лист 14 вересня слідчий вручив головній редактоці УП Севгіль Мусаєвій.

У листі зокрема сказано, що слідчим відділом Головного управління СБУ в Києві та Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №22017000000000256, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29 червня 2017 року за ознаками вчинення злочину, передбаченого  за ч.1 ст. 328 КК України.

Досудове розслідування встановило, що розміщена 24 січня 2017 року на сайті «Українська правда» стаття «Сучасну зброю для армії знову відклали «на завтра» містить окремі відомості щодо проекту Державної програми реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу на період до 2020 року.

Водночас в Інституті масової інформації (ІМІ) зазначили, що вимоги СБУ до «Української правди» щодо видалення з сайту видання матеріалу про оборонно-промисловий комплекс країни виглядають як непрофесіоналізм СБУ у роботі зі ЗМІ та журналістами. За словами юриста ІМІ Максима Ратушного, у даному випадку журналісти у провадженні можуть мати своє місце виключно у якості свідків.

Юристка Центру демократії і верховенства права Віта Володовська сайту заявила, що вимоги Служби безпеки України (СБУ) до видання «Українська правда» щодо видалення статті про зрив державної програми реформування оборонно-промислового комплексу країни порушують також і закон «Про доступ до публічної інформації».

Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила, що Служба безпеки України не має на меті перешкоджати діяльності інтернет-видання «Українська правда» та його журналістів.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2091
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Микола
2407 дн. тому
О як. А бачив хто небуть журналіста котрий не вважає місією свого життя срати на людей? Бо я щось точно ні.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду