Голова Держкіно виступив проти приватизації кіностудії Довженка

Голова Держкіно виступив проти приватизації кіностудії Довженка

15 Вересня 2017
1387
15 Вересня 2017
08:20

Голова Держкіно виступив проти приватизації кіностудії Довженка

1387
Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко вважає, що Україна має зберегти державні кіностудії, зокрема і кіностудію імені Олександра Довженка, і створити умови для їхнього розвитку, усунувши законодавчі перепони
Голова Держкіно виступив проти приватизації кіностудії Довженка
Голова Держкіно виступив проти приватизації кіностудії Довженка

Про це повідомляє «Укрінформ».

 «Спочатку держава має дати відповіді, чому це підприємство недостатньо ефективно працює, які є проблеми і перешкоди для цього. А вони залежать не від менеджменту підприємства. Вони залежать від тих умов, які сама держава створила для цього підприємства. Я маю на увазі нормативно-правове регулювання», – сказав Пилип Іллєнко. 

Він зазначив, що взагалі така організаційно-правова форма, як державне підприємство, є юридичним нонсенсом, рудиментом радянської системи господарювання. Тому, за його словами, треба говорити про зміну такої організаційно-правової форми. 

«Щоби ця студія, залишаючись в державній власності, діяла ефективно, щоб вона могла конкурувати з приватними студіями, треба створити відповідні умови. І це в силах держави. Для цього, зокрема, треба змінити застарілі закони, які стосуються, наприклад, правил оренди державного майна чи  необхідності перераховувати прибутки, які отримує державне підприємство, в державний бюджет, навіть якщо воно катастрофічно потребує інвестицій. Якщо усунути ці речі і сформувати концепцію, в якій формі держава хоче бачити існування державних кіностудій, їм можна дати дуже прогресивний поштовх», – підкреслив він.

Пан Іллєнко нагадав, що не в усіх сусідніх країнах відбувалася приватизація  державних кіностудій. Зокрема, в Угорщині найбільша кіностудія «Мафільм» досі знаходиться в державній власності: «Вона ефективно працює, туди приходять знімати американці і все в неї добре, тому що держава не створює перешкод для роботи цього підприємства у вигляді нормативно-правового регулювання».

Він висловив переконання, що на часі серйозна фахова розмова за участі представників кіноіндустрії, Міністерства культури, керівництва державних кіностудій задля визначення переліків викликів, які стоять перед цими підприємствами, і способів їх усунення. 

 

Нагадаємо, у липні на студії імені Довженка почали знімати фільм «Таємний щоденник Симона Петлюри», що фінансується Конгресивним комітетом Америки та Україною.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1387
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду