У РПР вирішили підтримати запровадження інституції Інформкомісара України

У РПР вирішили підтримати запровадження інституції Інформкомісара України

15 Вересня 2017
1257
15 Вересня 2017
08:09

У РПР вирішили підтримати запровадження інституції Інформкомісара України

1257
Група «РПР-медіа» Реанімаційного пакету реформ вирішила підтримати запровадження інституції Інформаційного комісара відповідний законопроект.
У РПР вирішили підтримати запровадження інституції Інформкомісара України
У РПР вирішили підтримати запровадження інституції Інформкомісара України

Таке рішення після тривалої дискусії було ухвалено на засіданні групи, повідомляє «Доступ до правди».

Зокрема йдеться про те, що «РПР-медіа» готова організувати інформаційну кампанію, спрямовану на народних депутатів, журналістів та громадян, а також долучитися до роботи над текстом відповідного законопроекту. Сам законопроект «По внесення змін до Конституції України (щодо Інформаційного комісара України) презентувала членам групи Ірина Кушнір, представник Уповноваженого з прав людини, начальник Управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації.

Законопроектом передбачено, що до повноважень Інформаційного комісара увійде контроль у таких сферах: доступ до публічної інформації; оприлюднення суспільно-необхідної інформації (ініціативне оприлюднення, реєстри, публічні кошти, захист викривачів); захист персональних даних.

«На необхідності створення такого інституту наголошується у звіті експерта Ради Європи Наташи Пірч Мусар…, в якому зокрема вказується, що першою і найважливішою рекомендацією для України є створення інституту Інформаційного комісара або комісії, який має бути єдиним органом другої інстанції з розгляду звернень/скарг щодо порушення права на доступ до інформації», – йдеться у пояснювальній записці.

Найбільше членів групи «РПР-медіа» цікавило питання незалежності майбутнього інформаційного уповноваженого та процедура висунення.

Як повідомляє «Доступ до правди», поки законопроектом передбачено лише те, що призначає і знімає з посади Інформаційного комісара Верховна Рада України, а особа, що призначається, не має належати до політичних партій, профспілок, брати участь у будь-якій політичній діяльності, мати представницький мандат, обіймати будь-які інші оплачувану роботу, крім наукової, викладацької та творчої.

Наразі законопроект перебуває на етапі збору підписів за його реєстрацію. Потрібно набрати 150 підписів парламентаріїв, з яких уже зібрано 89.

Серед інших питань до доступу до інформації, які «РПР-медіа» визначила серед своїх пріоритетів, є також і законопроект за скасування судового збору у справах з доступу й дифамації.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1257
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду