Українського політв’язня Станіслава Клиха знайшли у психіатричній лікарні у Челябінській області

Українського політв’язня Станіслава Клиха знайшли у психіатричній лікарні у Челябінській області

5 Вересня 2017
1220
5 Вересня 2017
17:10

Українського політв’язня Станіслава Клиха знайшли у психіатричній лікарні у Челябінській області

1220
Уповноважена з прав людини в РФ Тетяна Москалькова поінформувала, що громадянин України Станіслав Клих перебуває у психіатричній лікарні міста Магнітогорська (Росія). Українського історика, журналіста засуджено у Росії за сфабрикованим звинуваченням до 20 років тюрми.
Українського політв’язня Станіслава Клиха знайшли у психіатричній лікарні у Челябінській області
Українського політв’язня Станіслава Клиха знайшли у психіатричній лікарні у Челябінській області

Російська омбудсмен надала інформацію про місцеперебування Станіслава Клиха у відповідь на звернення Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської, йдеться на сайті омбудсмена.

Згідно з повідомленням, станом на 4 вересня Станіслав Клих перебував на стаціонарному лікуванні у філіалі психіатричної лікарні Федеральної казенної установи охорони здоров’я «Медико-санітарна частина №74 Федеральної служби виконання покарань» Росії в Магнітогорську Челябінської області.

Омбудсман РФ також повідомила, що його було госпіталізовано за власною письмовою згодою.

«Зважаючи на поліпшення загального стану Станіслава Клиха, найближчим часом планується його виписка зі стаціонару. Про направлення для подальшого відбування покарання Вам буде повідомлено додатково», – зазначається у листі Тетяни Москалькової до омбудсмана України.

Раніше, уповноважена Верховної Ради України з прав людини звернулась до Уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з проханням встановити місцезнаходження Станіслава Клиха.

Перед цим Валерія Лутковська зверталася до омбудсмена РФ щодо захисту прав Станіслава Клиха. Зокрема, щодо проведення медичного обстеження (психіатричної експертизи), а під час особистої зустрічі – щодо можливості направлення Станіслава Клиха до установи відбування покарання, яка розташована  якомога ближче до кордону з Україною, щоб родичі могли відвідувати його.

Нагадаємо, Станіслав Клих був затриманий у Росії у 2014 році, коли поїхав до своєї вагітної співмешканки в Орловську область (Росія). У вересні 2015 року він заявив, що свідчив під тортурами.

У лютому стало відомо, що російський правозахисний центр «Меморіал» визнав політичними в’язнями незаконно утримуваних на території Чечні (Росія) українських громадян Миколу Карпюка та Станіслава Клиха.

19 травня 2016 року колегія присяжних засідателів у Верховному суді Чечні визнала Станіслава Клиха і Миколи Карпюка винними у вбивствах і замахах на вбивство російських військовослужбовців під час першої чеченської кампанії. 26 травня Миколу Карпюка російський суд засудив до 22,5 років ув'язнення, Станіслава Клиха - до 20 років.

«Меморіал» заявив, що Станіслава Клиха, як і Миколу Карпюка судили за обвинуваченням у начебто участі у війні в Чечні на основі їх власних свідчень, отриманих під тортурами.

Адвокат Станіслава Клиха повідомила, що його  жорстоко катували в російській в'язниці і, очевидно, «накачували» психотропними препаратами.

У серпні 2016 року український громадянин, історик, журналіст Станіслав Клих, засуджений Верховним судом Чечні (Росія) за звинуваченням в участі в першій чеченській війні на боці Ічкерії, звернувся до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням прискорити процес повернення політичних в'язнів-українців, переслідуваних у Росії.

У листопаді 2016 року Заводський районний суд Грозного засудив громадянина України, історика, журналіста Станіслава Клиха до 240 годин обов'язкових робіт, що були замінені на один місяць позбавлення волі, начебто «за образу прокурора».

У січні 2017 року адвокати та родина заявили, що три тижні не мають інформації про місце та умови перебування незаконно ув’язненого в Росії українського громадянина, історика, журналіста Станіслава Клиха.

Фото: Антон Наумлюк

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1220
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду