Сюжет про шпигунів з КНДР міг показати не тільки CNN, а й українські канали - СБУ

Сюжет про шпигунів з КНДР міг показати не тільки CNN, а й українські канали - СБУ

25 Серпня 2017
1119
25 Серпня 2017
17:03

Сюжет про шпигунів з КНДР міг показати не тільки CNN, а й українські канали - СБУ

1119
Служба безпеки України заявляє, що оприлюднене американським каналом CNN відео про затримання шпигунів із Північної Кореї, які намагалися викрасти секретну інформацію про розробку ракет, свідчить про те, що такі секрети в України викрасти не могли.
Сюжет про шпигунів з КНДР міг показати не тільки CNN, а й українські канали - СБУ
Сюжет про шпигунів з КНДР міг показати не тільки CNN, а й українські канали - СБУ

Про це речниця СБУ Олена Гітлянська сказала у коментарі «Радіо Свобода».

За її словами, відео про затримання шпигунів з КНДР на території України могли також показати українські канали.

«Ми разом створювали цей ролик. Ми трьом чи чотирьом українським телеканалам передали це відео, я не знаю, чому використали лише CNN… Це відкрита інформація, був суд, рішення суду. Журналісти ініціативно звернулися, ми знайшли архівне відео, яке в 2011 році вже стояло в нас на сайті. Ми просто передали архіви, які вже оприлюднювалися. Якщо ви дивилися сюжет, то ми дуже наголошували на тому, що не могли у нас вкрасти», – сказала Олена Гітлянська.

Як відомо, телеканал CNN пізно ввечері 24 серпня оприлюднив відеозапис проведеної в 2011 році українськими спецслужбами операції затримання двох громадян КНДР, які намагалися викрасти в Україні секретну інформацію щодо розробки ракет. Відео, за інформацією телеканалу, надали спецслужби України на тлі повідомлень ЗМІ про нібито отримання Пхеньяном двигунів українського виробництва для балістичних ракет.

Журналістам каналу також дозволили навідати двох засуджених за звинуваченням у шпигунстві громадян КНДР у в’язниці на Житомирщині. Засуджені раніше просили екстрадувати їх до Північної Кореї, проте їм відмовили.

Водночас раніше ЗМІ повідомили, що відеозапис журналістам CNN на умовах анонімності надав, офіцер СБУ, який в той час працював над справою шпигунів з КНДР. Співрозмовник розповів телеканалу, що в 2011 році з України було депортовано ще двох громадян Північної Кореї, які прибули в країну через посольство Росії, після спроби отримати ракетне обладнання та пристрої самостійного наведення для ракет типу повітря-повітря. Крім того, за його словами, в 2015 році з країни було депортовано ще 5 громадян КНДР за «підтримку розвідувальної діяльності КНДР в Україні».

Нагадаємо, газета The New York Times з посиланням на старшого наукового співробітника Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) Майкла Еллемана та секретні оцінки американських спецслужб стверджувала, що успіх Північної Кореї у випробуванні міжконтинентальної балістичної ракети став можливим завдяки закупівлям потужних ракетних двигунів з «чорного ринку» - ймовірно, від українського заводу «Південмаш», який історично пов'язаний з російською ракетною програмою.

У відповідь секретар Ради нацбезпеки та оборони Олександр Турчинов заявив, що український оборонно-промисловий комплекс не постачав ракетні двигуни та ракетні технології режиму Північної Кореї.

Як повідомляв «Детектор Медіа», заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін зазначив: заява про те, що Україна нібито постачала до Північної Кореї ракетні двигуни, ґрунтується на свідченнях експерта, тісно пов'язаного з Росією.

Держпідприємство «Південний машинобудівний завод ім. Макарова» заявило, що ніколи не мало і не має жодних зв'язків із північнокорейськими ракетними програмами космічного чи оборонного характеру.

В Адміністрації Президента України назвали повідомлення ЗМІ про українські двигуни для ракет КНДР провокацією.

У середу, 16 серпня, Президент Петро Порошенко доручив провести розслідування оприлюдненої в американській газеті The New York Times інформації про можливе потрапляння українських комплектуючих до ракет в КНДР.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1119
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду