Українці втрачають інтерес до «груп смерті»  – Кіберполіція

Українці втрачають інтерес до «груп смерті» – Кіберполіція

21 Серпня 2017
1111
21 Серпня 2017
12:21

Українці втрачають інтерес до «груп смерті» – Кіберполіція

1111
Глава Департаменту кіберполіції Національної поліції України повідомив, що кількість українців в групах смерті у соціальній мережі «ВКонтакте» зменшилася на 45%
Українці втрачають інтерес до «груп смерті»  – Кіберполіція
Українці втрачають інтерес до «груп смерті»  – Кіберполіція

Про це повідомляє «Обозреватель».

«Кількість учасників цих груп з боку України зменшилася на 45%. Треба враховувати також, що в цих групах є волонтери, журналісти, які моніторять ситуацію, але таких людей не так багато. В основному людям було просто цікаво», – зазначив пан Демедюк.

За його словами, серед школярів було «модно значитися в таких групах».

«Активними учасниками цих груп є якраз діти з неблагополучних сімей – це 80%, діти із захворюваннями психіки – близько 10%. Решта – це діти з різного роду проблемами. Наприклад, нерозуміння батьків, нерозуміння в суспільстві. Був випадок, коли дівчинка вчинила самогубство через нещасливе кохання», – підсумував пан. Демедюк.

Нагадаємо, у травні депутати Верховної Ради України прийняли за основу Закон про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо встановлення кримінальної відповідальності за сприяння вчиненню самогубства).

Як писав «Детектор медіа», Департамент кіберполіції Національної поліції України повідомляв про виявлення у соціальних мережах небезпечних груп, в яких дітей доводять до самогубства.

У 2017-му зросла кількість звернень на дитячу гарячу лінію, в яких батьки розповідали про лячні дописи їхніх дітей у соціальних мережах. Трапляються й випадки, коли дзвонять самі діти, розповідаючи у насмішкуватому стилі, що збираються вчинити самогубство.

На початку року поліція врятувала у Києві двох неповнолітніх дівчат, які отримали завдання у «групі смерті» в соціальній мережі і намагалися покінчити життя самогубством. 18 лютого співробітники поліції і Служби безпеки України в Рівненській області врятували ще двох дівчат, які були учасниками суїцидальних груп в соцмережі.

Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич) під час зустрічі з молоддю Бориспільської єпархії повідомив, що молодь повинна усвідомлювати небезпеку спілкування з людьми, які через інтернет-ігри спонукають до вчинків, які можуть привести до суїциду.

На початку березня Кіберполіція провела обшуки у кількох виявлених адміністраторів інтернет-пасток «синій кит» і встановила близько 200 профілів дітей у соціальних мережах, які входили до так званих «груп смерті». Ще двох дітей вдалося врятувати від самогубства

6 березня близько 4:00 на проспекті Олександрівському патрульні поліцейські Харкова врятували від суїциду 13-річну дівчину, яка була учасницею «груп смерті» «ВКонтакте».

26 березня у Бахмуті (Донецька область) місцева поліція за допомогою підлітків врятувала життя 13-річної дівчини, яка є користувачкою так званих «груп смерті» в інтернеті та вже намагалсь піти з життя

Фото: "20 хвилин"

Керівник відділу кібербезпеки Департаменту Кіберполіції Дмитро Семенюк дав інтерв’ю MediaSapiens і розповів, що ці групи і квести є лише частиною масштабної проблеми — неготовності населення до використання інтернету, особливо через тотальну необізнаність у сфері кібербезпеки. А куратори таких груп переважно пояснюють свою діяльність єдиною мотивацією — бажанням маніпулювати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1111
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду