Покращення: одеські ЗМІ зменшили кількість мови ворожнечі в червні

Покращення: одеські ЗМІ зменшили кількість мови ворожнечі в червні

15 Липня 2017
1332
15 Липня 2017
11:10

Покращення: одеські ЗМІ зменшили кількість мови ворожнечі в червні

1332
Аналіз одеських інтернет-видань за червень 2017 року на предмет присутності в них мови ворожнечі засвідчив позитивні тенденції, а саме: помітний спад виявлення риторики ненависті в інформаційному просторі Одещини.
Покращення: одеські ЗМІ зменшили кількість мови ворожнечі в червні
Покращення: одеські ЗМІ зменшили кількість мови ворожнечі в червні

У рамках проекту з подолання агресії, ксенофобії та мови ворожнечі в ЗМІ та соціальних мережах «Детектор медіа» продовжує публікувати огляди регіональних медіа, в матеріалах яких зустрічаються ознаки мови ворожнечі.

Аналіз одеських інтернет-видань («Думская», «Таймер», «Сегодня», «УСИ Одесса» та 048.ua) у червні 2017 року дискурс ненависті зменшив свої тенденції вияву як у кількісних показниках, так і якісних: основним об’єктом ворожнечі стали окремі соціальні групи.

Розглянемо ці приклади більш детально.

Кейс №1-2. Одесская область: на границе с Молдовой задержали нелегальных мигрантов и их проводника

Сайт «Думская», 1.06.2017.

Тема: соціальні групи.

Фрагмент: «Организатора канала и двух нелегалов сотрудники спецслужбы задержали при попытке незаконного пересечения государственной границы без каких-либо разрешительных документов».

В Коблево задержали 12 нелегалов

Сайт «Таймер», 29.06.2017.

Тема: соціальні групи.

Фрагмент: «В Коблево задержали 12 нелегалов» – заголовок.

Порушення: використання некоректних одиниць стосовно певних соціальних груп. Зокрема вживання «нелегали» замість більш коректного і рекомендованого міжнародними правозахисними організаціями «мігранти без документів».

Кейс №3. Пьяный украинский АТОшник взорвал гранатой сослуживцев – один погиб, двое ранены

Сайт «Таймер, 22.06.2017.

Тема: українсько-російські відносини.

Фрагменти: заголовок.

Порушення: невмотивоване використання розмовних одиниць («АТОшник») стосовно українських військовослужбовців, занурення цих найменувань в негативний контекст, що зумовлює формування негативних стереотипів.

Зокрема у коментарях деяких читачів відверто проявляється негативне ставлення до цих людей, наприклад: «укрофашисты уничтожают сами себя - это же просто прекрасно”, «там одна пьянь, бідло и ворье».

Кейс №4-7. Парк Горького закроют из-за «скопления бомжей, хулиганов, алкоголиков» (фотофакт)

«УСИ Одесса», 8.07.2017.

Фрагмент: заголовок.

В Одессе представлен проект создания мобильной службы помощи бомжам

Сайт Odessit.ua, 16.06.2017.

Фрагмент: «16 июня в пресс-центре "Одессит", в рамках онлайн-платформы "Социально активный гражданин", представители приюта для бездомных и сирот "Новая жизнь" презентовали проект создания в городе мобильной службы помощи людям без определенного места жительства – бомжам».

Одесситы бояться ходить по парку Шевченко из-за бомжей

Сайт «Таймер», 16.06.2017.

Фрагмент: заголовок + «В парке Шевченко в 200-х метрах от здания администрации парка живут и гадят бомжи».

Николаевские кладбища облюбовали бездомные

Сайт «Таймер», 20.06.2016.

Фрагмент: «На николаевских кладбищах появились поселения бомжей, которые мешают людям: зимой они живут в склепах, летом – на улицах».

Тематика: соціальні групи.

Порушення: використання некоректної лексичної одиниці стосовно осіб, які не мають житла; використання цих слів у негативному контексті, що сприяє стійості сформованому негативного образу та стереотипу щодо цих людей.

***

Приклади наявності мови ворожнечі в одеських медіа за жовтень 2016 - січень 2017 року читайте тут, а також в матеріалі «Мова ненависті в регіонах: сучасні «надбання» в одеських медіа», за лютий-квітень – тут, за травень – тут, а також в тексті «Мова ворожнечі як повноцінний учасник спілкування?».

Фото: justvibehouston

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1332
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду