Два народні депутати готові свідчити у справі українського вояка, звинуваченого у загибелі італійського журналіста

Два народні депутати готові свідчити у справі українського вояка, звинуваченого у загибелі італійського журналіста

21 Липня 2017
1179
21 Липня 2017
19:41

Два народні депутати готові свідчити у справі українського вояка, звинуваченого у загибелі італійського журналіста

1179
Раффаеле делла Валле, адвокат затриманого в Італії нацгвардійця Віталія Марківа, просить італійську сторону допитати як свідків народних депутатів України Андрія Антонищака та Богдана Матківського.
Два народні депутати готові свідчити у справі українського вояка, звинуваченого у загибелі італійського журналіста
Два народні депутати готові свідчити у справі українського вояка, звинуваченого у загибелі італійського журналіста

Про це передає УНІАН.

Народний депутат Андрій Антонищак (фракція «Блок Петра Порошенка») на брифінгу в Києві розповів, що разом з народним депутатом України Богданом Матківським (позафракційний) «воювали і створювали батальйон генерала Кульчицького».  За його словами, вони поїхали до Італії, щоб дати покази в цій справі, які спростовують надумані звинувачення щодо Віталія Марківа.

Антонищак підкреслив, що вони не були допущені до Марківа «з вагомих причин». За його словами, під час чотиригодинної розмови з італійським адвокатом українського вояка Раффаеле делла Валле, той зрозумів, що «наші покази є цінними і як такі, що можуть перевернути справу».

«Конкретних фактів вини старшого сержанта Марківа немає абсолютно. Його затримання, його вина вибудовується на домислах, думках, здогадках, припущеннях показах французького журналіста, який плутає села, населені пункти», - додав депутат.

Антонищак наголосив, що в 2015 році «італійська сторона зверталася до Генеральної прокуратури України, але отримувала відписки - 5 чи 6 відписок стосовно статусу старшого сержанта Марківа, стосовно надання показів, надання правової допомоги. «Тому в Італії було відкрите окреме кримінальне провадження. Марків, наш побратим, став просто заручником ситуації», - сказав нардеп.

За його словами, адвокату повідомлено, що він та Матківський «готові до правдивої дачі показів», щоб допомогти «італійській стороні встановити правду у справі пана Марківа».

«Ми також завірили, що МВС, що ГПУ, що Національна гвардія України нададуть всіляку правову підтримку щодо проходження служби старшого сержанта Марківа, що стосується подій, які відбувалися», - наголосив Антонищак.

При цьому він зауважив, що українська сторона готова забезпечити безпеку італійським прокурорам для з’ясування ситуації, яка була 24 травня 2014 року. За його словами, були надані всі документи, які спростовують інформацію, що нібито Марків брав участь у незаконних військових формуваннях, і підтверджують, що він як громадянин України служив в Національній гвардії. Він також додав, що було надано інформацію італійським прокурорам, що склад ГПУ, який давав їм формальні відписки, з 2015 року змінився «фактично на 70-80%».

«І це їх спонукає, що вони більше починають довіряти державі Україна, і вони схиляються до того, щоб прилетіли в Україну і відібрати тут покази», - наголосив Антонищак.

За словами депутата, адвокат звернеться з проханням, щоб двох парламентарів залучити «як важливих свідків і викликати в Італію на допит до прокурора».

«Ми маємо величезне сподівання, що це відбудеться протягом тижня. Ми дали підтверджуючі документи, що у 2014 році перший резервний батальйон Національної гвардії України, який сьогодні називається батальйоном імені генерала Кульчицького не мав на озброєнні мінометів», - наголосив він і додав, що Марків не винен.

«Ми чекаємо виклику на допит в Італію, ми чекаємо італійську сторону тут в Україні, щоб надати їм правову підтримку, надати їм фізичний захист і чекаємо якнайшвидшого звільнення нашого побратима», - сказав Антонищак.

Він також повідомив, що наступне судове слухання «відбудеться не раніше вересня місяця цього року». Крім того, депутат підтвердив, що 18 липня відбулася перша зустріч Марківа з рідними, а сьогодні мала відбутися «друга зустріч, але її перенесли через технічне непорозуміння». За його словами, «спочатку наших консулів не допускали до пана Марківа, але зараз вони мають вільний доступ…».

«Пан Марків ні на що не скаржиться, відвідує там спортзал. З духом в нього все нормально. Він знав, що його побратими прилетіли в Італію, і цьому був дуже втішений», - додав парламентар.

Як раніше стало відомо, Раффаеле делла Валле, адвокат заарештованого в Італії військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа вважає, що огляд місця загибелі італійського журналіста під Слов'янськом (Донецька область) доведе слідству абсурдність звинувачень у причетності вояка до їх вбивства.

Нагадаємо, поліція Італії затримала громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі 2014 року поблизу Слов'янська (Донецька область). У матеріалі газети La Repubblica йдеться, що затриманий громадянин українського походження мешкав в Італії, поїхав в Україну в кінці 2013 року, став учасником подій Євромайдану в Києві. Після цього він вступив до одного з добровольчих батальйонів, включених до Національній гвардії.

У понеділок, 17 липня, пройшов перший допит Віталія Марківа, 28-річного нацгвардійця, затриманого 30 червня у Болоньї за підозрою в умисному вбивстві італійського фоторепортера Андреа Роккеллі в травні 2014 року поблизу Слов'янська. На попередніх засіданнях підозрюваний скористався правом на мовчання через зміну адвоката. Нині Марківа захищає відомий правник Раффаеле делла Валле.

На фото - Віталій Марків

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1179
Читайте також
30.07.2019 16:45
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 969
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду