Стало відомо, які зміни запропонував Президент щодо декларування та звітування громадськими активістами (ДОПОВНЕНО)

Стало відомо, які зміни запропонував Президент щодо декларування та звітування громадськими активістами (ДОПОВНЕНО)

11:36,
11 Липня 2017
2907

Стало відомо, які зміни запропонував Президент щодо декларування та звітування громадськими активістами (ДОПОВНЕНО)

11:36,
11 Липня 2017
2907
Стало відомо, які зміни запропонував Президент щодо декларування та звітування громадськими активістами (ДОПОВНЕНО)
Стало відомо, які зміни запропонував Президент щодо декларування та звітування громадськими активістами (ДОПОВНЕНО)
10 липня у Верховній Раді було зареєстровано тексти двох законопроектів Президента України про внесення змін до деяких законодавчих актів та до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги». Увечері тексти документів було оприлюднено на сайті парламенту.

Законопроект № 6674 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги», з-поміж іншого, скасовує обов’язкове електронне декларування антикорупційних громадських активістів і натомість запроваджує обов’язкове оприлюднення громадськими організаціями інформації про їх фінансування.

Стосовно громадських організацій та активістів законопроект пропонує такі новели:

1. Скасувати обов'язок подавати декларації громадськими активістами, фізичними особами, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні антикорупційних програм (проектів) технічної або іншої (безповоротної) допомоги, контрагентами антикорупційних громадських об’єднань, які виконують роботи чи надають послуги в рамках реалізації антикорупційної політики, керівниками чи членами вищих органів управління антикорупційних ГО та інших непідприємницьких товариств.

2. Запровадити обов'язок громадських об'єднань, загальний річний дохід яких перевищує 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, оприлюднювати щороку (до 1 квітня) на власному веб-сайті (за наявності) та подавати для оприлюднення на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби річний фінансовий звіт про діяльність.

Форму та порядок оприлюднення інформації має затвердити Кабінет Міністрів України. Річний фінансовий звіт про діяльність має містити інформацію про:

  • персональний склад керівних органів громадського об'єднання;
  • кількість членів громадського об'єднання, встановлену суму внесків на звітний рік та їх фактичне надходження на рахунок громадського об'єднання;
  • загальну суму отриманих громадським об'єднанням доходів від фізичних осіб, підприємств, установ та організацій, у тому числі в рамках реалізації в Україні програм (проектів) міжнародної технічної або іншої допомоги, та перелік суб'єктів, від яких за рік отримано доходів на суму, що перевищує 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня звітного року;
  • кількість працівників громадського об'єднання, які працюють на постійній основі і за сумісництвом, загальну суму витрат на оплату їх праці та перелік десяти працівників громадського об'єднання, яким у звітному році виплачено найбільші суми заробітної плати;
  • загальну суму видатків громадського об'єднання, здійснених на користь інших фізичних осіб (у тому числі фізичних осіб – суб'єктів підприємницької діяльності), юридичних осіб, перелік таких фізичних та юридичних осіб і сум видатків на їх користь, якщо річний обсяг видатків на користь однієї такої фізичної, юридичної особи перевищує 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня звітного року;
  • участь керівників громадського об'єднання у керівних органах інших громадських об'єднань, а так само участь таких осіб у інших юридичних особах приватного права.

Законопроект № 6675 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги» теж запроваджує обов’язкову публічну фінансову звітність громадських об’єднань, а також фізичних осіб-підприємців, які отримують кошти донорів.

Законопроект пропонує такі новели:

1. Запровадити обов'язок громадських об'єднань, загальний річний дохід яких перевищує 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, оприлюднювати щороку (до 1 квітня) на власному веб-сайті (за наявності) та подавати для оприлюднення на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби річний фінансовий звіт про діяльність. Вимоги до звіту аналогічні до перерахованих вище, які містяться в законопроекті № 6674.

2. За невиконання вимог щодо подання та оприлюднення звітності запровадити відповідальність у вигляді виключення громадського об'єднання контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій та віднесення до категорії платників податку на прибуток.

3. Запровадити прозорість і публічність для фізичних осіб-підприємців, які отримали дохід від донорів міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до міжнародних договорів України. Такі ФОПи зобов’язані в окремому додатку до податкової декларації відображати обсяг такого доходу із зазначенням донорів, від яких отримано дохід, та суми виплат за рахунок такого доходу третім особам із зазначенням переліку третіх осіб, разовий обсяг виплат яких перевищує 3 прожиткових мінімуми, і сум витрат на їх користь. Цей додаток до декларації має оприлюднюватися на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби.

4. За неподання такого додатку до податкової декларації або подання в ньому недостовірної інформації передбачається неможливість спрощеної системи оподаткування для таких ФОПів (віднесення їх до першої – третьої груп платників єдиного податку) та перехід їх на сплату інших податків і зборів.

В аргументації до законопроектів зазначено, що вони спрямовані на запровадження прозорої звітності громадських організацій.

«В Україні встановлено, що громадські організації, як правило, отримують статус неприбуткових організацій, а їх діяльність – не оподатковується. Очевидним є право держави та громадянського суспільства знати інформацію про джерела та використання коштів громадськими організаціями, що звільнені від оподаткування. Якщо ж громадські організації не бажають розкривати зазначену інформацію, вони можуть перейти на загальну систему оподаткування та отримувати статус підприємства, створеного для отримання прибутку», - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту № 6674.

11 липня Верховна Рада на своєму пленарному засіданні не включила обох законопроектів до порядку денного поточної сесії Верховної Ради – для цього не вистачило голосів у залі.

Відзначимо, що ще до реєстрації законопроекту Адміністрація Президента України врахувала деякі зауваження, висловлені представниками антикорупційних громадських організацій під час презентації законопроекту 7 липня. Якщо порівняти тексти документів з порівняльною таблицею глави Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, можна побачити, що:

- запроваджено публічне звітування всіма громадськими об'єднаннями, які отримують надходження, більші за певний поріг, замість виключно громадських об'єднань, які отримують фінансову підтримку з коштів державного й місцевих бюджетів та міжнародної технічної допомоги;

- запроваджено публічний додаток до декларацій  ФОПів, які отримали дохід виключно від донорів міжнародної технічної допомоги, а не ФОПів, які отримали дохід від реципієнтів, або бенефіціарів, або донорів міжнародної технічної допомоги.

Нагадаємо, 8 липня прес-служба глави держави повідомила, що Президент України Петро Порошенко подав на розгляд Верховної Ради України проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів та до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги.

Заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків повідомив, що законопроектами запропонована прозорість громадських організацій і тих фізичних осіб-підприємців, хто отримує напряму кошти донорів - міжнародну технічну допомогу. Він також підкреслив, що публічну звітність подаватимуть всі громадські організації без огляду на спеціалізацію та джерела доходів. Однак звіти стосуватимуться виключно діяльності організацій і не будуть містити інформації стосовно власності чи будь-якого майна цих організацій або їх посадових осіб. Дмитро Шимків наголосив, що законодавча ініціатива передбачає скасування зобов’язання фізичних осіб - представників громадських організацій подавати звітність у рамках е-декларування, як передбачено законом «Про запобігання корупції».

Глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що законопроекти подано в неприйнятній редакції, оскільки «запропоновані норми запроваджують додаткову форму податкового звітування для ГО і дають фіскалам повний ручний контроль за діяльністю неприбуткових організацій».

Виконавчий директор громадської організації «Transparency International Україна» Ярослав Юрчишин зауважив, що запропоновані Президентом законопроекти потребують доопрацювання з боку громадськості та експертів.

Норми законопроекту розкритикувала голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова: на її думку, однакова прозорість мають вимагатися від усіх неприбуткових організацій, у тому числі створених бізнесом, а також усіх ФОПів, а не лише до тих, які працюють з донорами.

Нагадаємо, 23 березня Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», внесений президентом Петром Порошенком 14 березня. Закон був ухвалений з урахуванням поправки Тетяни Чорновол, якою зобов’язано до е-декларування громадські організації, що здійснюють антикорупційну діяльність, а також всіх контрагентів установ та організацій, що отримують кошти з програм міжнародної технічної допомоги, спрямованих на протидію корупції.

24 березня Верховна Рада спробувала скасувати результати голосування за закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», але їй не вистачило голосів.

Голова громадської організації «Детектор медіа» та шеф-редактор порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова вважала, що Президент України Петро Порошенко мав ветувати ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» та повернути його до Верховної Ради з його пропозиціями.

25 березня Коаліція провідних неурядових організацій «Реанімаційний пакет реформ» звернулась до президента Петра Порошенка із закликом повернути до Верховної Ради ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» для термінового повторного розгляду з виключенням норм, «які порушують права громадян і загрожують розвиткові демократії в Україні».

Попри це зміни до закону про е-декларування було підписано президентом 27 березня і 30 березня закон набув чинності.

Зміни до закону про електронне декларування розкритикували міжнародна правозахисна організація Freedom House, міжнародна антикорупційна мережа Transparency International та українське представництво «Transparency International Україна».

У Міністерстві закордонних справ ФРН повідомили, що розраховують на внесення зміни до антикорупційного закону найближчим часом. Єврокомісар з питань європейської політики сусідства Йоганес Ган наголосив, що в ЄС наполягають на виправлення помилок, яких Україна припустилася при ухваленні законодавства щодо протидії корупції.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду