Кібератака мала на меті виявити слабкі місця цифрової інфраструктури – Омелян

Кібератака мала на меті виявити слабкі місця цифрової інфраструктури – Омелян

3 Липня 2017
1063

Кібератака мала на меті виявити слабкі місця цифрової інфраструктури – Омелян

1063
Міністр інфраструктури України Володимир Омелян вважає, що кібератака була російською операцією та мала тестовий характер, щоб виявити слабкі місця цифрової інфраструктури України
Кібератака мала на меті виявити слабкі місця цифрової інфраструктури – Омелян
Кібератака мала на меті виявити слабкі місця цифрової інфраструктури – Омелян

Таку позицію він висловив в ефірі телеканалу «112 Україна».

«Те, що нам вдалося встановити, то це точно не йшлося про гроші, коли ми говоримо про кібератаку. Працювала група щонайменше 10-20 висококласних спеціалістів. Працювали вони протягом 3-4 місяців щонайменше. Це означає, що це була добре спланована операція. Оскільки не було фінансової мотивації, і це не був гурток любителів-аматорів, тобто ми можемо чітко говорити, що це російський сценарій. Це був тестовий сценарій. Була мета просто промацати слабкі місця цифрової інфраструктури як українських приватних, так і державних компаній», – сказав Омелян.

Міністр зазначив, що переконаний в тому, що це була російська операція, і вона є елементом агресії проти України.

Зазначимо, 30 червня голова Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації і зв’язку Олександр Данченко назвав останню потужну кібератаку на Україну частиною гібридної війни і повідомив, що вірус Petya. A був завантажений два-два з половиною роки, а зараз активований.

Нагадаємо, за фактом масштабної кібератаки на українські державні установи та компанії , яка сталася 27 червня, відкрито справу за статтею «втручання в роботу комп'ютерів і комп'ютерних мереж».

Народний депутат України Антон Геращенко заявив, що кібератаку під видом вірусу-здирника було організовано спецслужбами РФ. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов також заявив про «російський слід» кібератаки.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман назвав кібератаку на українські державні органи і компанії «безпрецедентною».

З 27 червня до Національної поліції України з повідомленнями про блокування роботи комп'ютерної техніки вірусом-шифрувальником звернулися 1508 юридичних та фізичних осіб.

Нині СБУ бореться з вірусом Petya спільно з FBI, NCA та кібербезпековими інституціями. Крім того започаткована Україною і НАТО спільна платформа у протидії гібридній війні.

Як повідомляв «Детектор медіа», секретар РНБОУ Олександр Турчинов заявив, що одним із  механізмів поширення комп’ютерного вірусу Petya була система оновлення ПЗ бухгалтерської звітності і документообігу. Також він зазначив, що «активно використовувались системи «сірого інтернету», зокрема, можливості VPN, ТОR тощо, які активно рекламуються на російських ресурсах, доступ до яких було заборонено рішенням РНБО».

Турчинов наголосив, що багато державних установ зазнали пошкоджень через те, що системно не виконували рішення РНБО і доручення Національного координаційного центру кібербезпеки.

На фото: Володимир Омелян

Фото: УНІАН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1063
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду