Українській журналістці заборонили в’їзд до Білорусі через вимогу Росії

Українській журналістці заборонили в’їзд до Білорусі через вимогу Росії

2 Липня 2017
2169

Українській журналістці заборонили в’їзд до Білорусі через вимогу Росії

2169
Журналістці «Української правди» Оксані Коваленко заборонено в'їзд на територію Республіки Білорусь.
Українській журналістці заборонили в’їзд до Білорусі через вимогу Росії
Українській журналістці заборонили в’їзд до Білорусі через вимогу Росії

Про це повідомляє «Українська правда».

«Сьогодні вночі на пункті пропуску Терюха білоруські прикордонники зняли мене з потяга Київ-Мінськ і повідомили, що мені заборонений в'їзд у Білорусь», - сказала журналістка.

За її словами, прикордонники відмовились пояснити причину заборони. Проте Оксана Коваленко змогла побачити на моніторі, що ініціатором заборони є РФ.

«І як мені повідомив білоруський прикордонник, оскільки Росія і Білорусь є "союзними державами", то мені заборонений в'їзд як до РФ, так і до Білорусі», - зазначила журналістка.

Вона також повідомила, що білоруські прикордонники посадили її на потяг до Києва.

«Прикордонники вивели мене з купе, опитали мене про мету моєї поїздки, коли я востаннє була в РФ і Білорусі, чомусь сфотографували мене, при цьому пославшись на якийсь наказ, який не змогли показати. А потім зняли мене з потяга і за якийсь час посадили на поїзд, що прямував до Києва», - розповіла Коваленко.

Жодних документів про заборону в'їзду і термін її дії журналістці не дали, лише поставили відповідний штамп у паспорті.

«У Мінську відбуваються переговори між Україною і РФ по Донбасу, тому дивно, чому Білорусь як країна - нібито миротворець, забороняє в'їзд українським журналістам. Бо я впевнена, що в'їзд до РФ і до Білорусі мені заборонено саме через журналістську діяльність», - зазначила Коваленко.

Разом з тим, перший віце-спікерка Верховної Ради Ірина Геращенко в коментарі під постом Коваленко у Facebook повідомила, що посольство України в Білорусі готує ноту щодо заборони в'їзду журналіста.

«Нашого полку прибуло...я єдина, в кого після скандалу є бумажка, що в Білорусь можу в'іжджати, а в РФ заборонено ... але наше посольство ноту щодо заборони в'їзду журналіста зробить», - написала Геращенко.

Нагадаємо, 24 березня журналістку видання «Новое время» Христину Бердинських затримали у столиці Білорусі силовики.  Її разом з іншими особами повезли в Московський РВД Мінська. 

В редакції журналу «Новое время» «Детектору медіа» повідомили, що разом з Христиною Бердинських було затримано і журналіста «France24» (Франція) Гулівера Крега. Перед затриманням Гулівер Крег написав у своєму Twitter, що журналісти прибули на прес-конференцію родичів раніше затриманих білоруських активістів.

«Радіо Свобода» повідомила, що в той час у будівлі перебували кореспондентка білоруської служби «Радіо Свобода» Галина Абакунчик, журналістка українського видання «Новое время» Христина Бердинських і журналісти «France24» (Франція).

Через якийсь час Христина Бердинських повідомила про звільнення своє і колег-журналістів після затримання силовиками у столиці Білорусі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2169
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду