Французький режисер, який зняв антиукраїнський фільм, виграв суд в української журналістки

Французький режисер, який зняв антиукраїнський фільм, виграв суд в української журналістки

1 Липня 2017
6553

Французький режисер, який зняв антиукраїнський фільм, виграв суд в української журналістки

6553
Суд у Франції зобов’язав українську журналістку виплатити 13 тисяч євро режисеру Полю Морейрі, який зняв антиукраїнський документальний фільм «Україна: маски революції».
Французький режисер, який зняв антиукраїнський фільм, виграв суд в української журналістки
Французький режисер, який зняв антиукраїнський фільм, виграв суд в української журналістки

Про це повідомляє «Главком».

Згідно із суддівською ухвалою, українська журналістка, яка живе у Франції і пише французькою, Анна Чесановська-Жайяр має сплатити 13 тисяч євро, більша частина яких піде на відшкодування моральних збитків Полю Морейрі.

29 червня в Парижі відбулися судові слухання за позовом режисера-документаліста Поля Морейри до української журналістки Анни Чесановської-Жайяр, котра є автором рецензій на його тенденційний та антиукраїнський фільм «Україна: маски революції».

Ліворуч - Поль Морейра

Як зазначила Анна Чесановська, суд ухвалив безпрецедентно жорстке рішення. Із 13 тисяч євро 10 тисяч вона має сплатити безпосередньо за буцімто нанесені Морейрі моральні збитки, решта суми є судовим митом.

«Вирок дуже і дуже суворий. Фактично, це – максимум. А максимум рідко кому дають. Крім того, коли у французьких судах присуджують штраф, при цьому виходять й з фінансової спроможності людини. Вираховують, яку суму вона здатна заплатити тощо. Якщо взяти мої доходи, то таких грошей в мене просто немає. Заарештовувати мої банківські рахунки немає сенсу – на них немає й чверті від цього штрафу», – сказала журналістка.

Анна Чесановська збирається подавати апеляція на вирок суду. «Адвокат радить не заполітизовувати надмірно справу, – говорить вона. – Він будуватиме стратегію захисту довкола обстоювання мого права на свободу слова, говоритиме, що я маю право на свої погляди та висловлювання. Адвокат також вважає, що позитивну роль зіграло б залучення думок правників з інших країн, котрі висловилися б з приводу цього прецеденту. За європейським правом я мала б виграти цей суд».

Чесановська називає ухвалу «дуже дивною», вважаючи, що суд не розібрався в її ситуації. «Якщо є якісь сумніви, як зазвичай трактують на користь підсудного або ж – як у моєму випадку – відповідача», – каже вона.

Проте оскільки цього не сталося, наступним кроком Анни Чесановської та її захисту буде подача апеляції. На це французьким законодавством відведено 10 днів.  

Нагадаємо, 29 січня 2016 року Посольство України у Франції звернулось до голови Наглядової ради телевізійної групи Canal + Вінсента Боллоре з проханням скасувати показ стрічки «Україна: маски революції» режисера Поля Морейри, яка подає події Євромайдану в Україні з точки зору російської пропаганди.

Однак 1 лютого, незважаючи на зверення української сторони, телеканал Canal+  показав стрічку о 22.30 за місцевим часом. Після цього канал ще двічі повторив показ фільму.

3 лютого стало відомо, що Українська Комісія з журналістської етики (КЖЕ) подає скаргу на документальній фільм «Україна: Маски революції» Поля Морейри, який вийшов 1 лютого у рубриці  Спеціальне розслідування» французького телеканалу Canal+.

Французькі журналісти, які працюють в Україні, підготували текст колективного звернення, в якому виступили з критикою скандальної стрічки «Україна: маски революції» французького документаліста, що повторює тези російської пропаганди щодо подій в Україні 2013-2014 років. Піддали критиці «спеціальне розслідування» Поля Морейри також інші французькі журналісти.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6553
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ще раз
2447 дн. тому
А в Украине может только два мнения про Евромайдан:УКРСМИ и НЕПРАВИЛЬНАЯ - АНТИУКРАИНСКАЯ
Дед Пыхто
2482 дн. тому
Так это зрада что пэрэмога!?
Жегло
2482 дн. тому
Ну да, во Франции все дураки......
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду