Ця кібератака була розвідкою боєм, удару буде завдано в зовсім іншій сфері – Данченко

Ця кібератака була розвідкою боєм, удару буде завдано в зовсім іншій сфері – Данченко

30 Червня 2017
2034
30 Червня 2017
15:08

Ця кібератака була розвідкою боєм, удару буде завдано в зовсім іншій сфері – Данченко

2034
Тим часом у вітчизняному правовому полі навіть не існує поняття «критична інфраструктура», наголосив глава Комітету ВР з питань інформатизації
Ця кібератака була розвідкою боєм, удару буде завдано в зовсім іншій сфері – Данченко
Ця кібератака була розвідкою боєм, удару буде завдано в зовсім іншій сфері – Данченко

Голова Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації і зв’язку Олександр Данченко назвав останню потужну кібератаку на Україну частиною гібридної війни і повідомив, що вірус Petya. A був завантажений два-два з половиною роки, а зараз активований.

Про це пан Данченко заявив під час круглого столу «Як побудувати кіберщит для України» в Інформаційній агенції ЛІГАБізнесІнформ.

«Країна виявилася неготовою. У грудні була схожа ситуація, Мінфін отримав 80 млн грн на заходи з кібербезпеки – куди пішли ці гроші?» - зауважив Олександр Данченко.

Він також нагадав, що у вітчизняному правовому полі не існує поняття «критична інфраструктура» (до якої відносяться як держструктури, так і приватні компанії), оскільки законопроект про кібербезпеку припадає пилом у Верховній Раді. Парламент неспроможний розглянути це питання через те, наголосив пан Данченко, що депутати, зокрема з фракції БПП, не ходять на роботу, а між спецслужбами, частина з яких координується БПП, а інша частина – Народним фронтом, триває боротьба.

За словами пана Данченка, є питання і до співпраці Microsoft на території Росії з ФСБ: мовляв, там ведеться робота з усіма розробниками програмного забезпечення, і Microsoft – не виняток.

Голова Комітету ВР відзначив відсутність в державі органу, який би міг швидко скоординувати дії і заходи для відбиття подібної загрози, а також – необхідність аудиту критичної інфраструктури країни і інвестиції в цю інфраструктуру.  

Нагадаємо, днями пан Данченко написав у своєму Facebook: «Сьогоднішні хакерські атаки є відповіддю на численні питання про стан системи кіберзахисту. Системна робота в цьому напрямку відсутня за єдиною причиною: тотальне ігнорування численних закликів в тому числі і моїх… І одна з головних проблем в тому, що депутати не в змозі проголосувати за відповідний законопроект про кіберзахист. Питання в тому, що за декілька років держава не спромоглася захистити кіберпростір. Ці події я пов'язую із вбивством полковника ГРУ».

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», прем’єр-міністр України Володимир Гройсман назвав кібератаку 27 червня на українські державні органи і компанії «безпрецедентною».

Народний депутат України Антон Геращенко заявив, що кібератаку під видом вірусу-здирника було організовано спецслужбами РФ. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов також заявивпро «російський слід» кібератаки.

Фото: Нова Влада 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2034
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду