У Нацраді розповіли про реакцію М1 і Нового каналу на зауваження щодо ненормативної лексики

У Нацраді розповіли про реакцію М1 і Нового каналу на зауваження щодо ненормативної лексики

23 Червня 2017
2034
23 Червня 2017
20:14

У Нацраді розповіли про реакцію М1 і Нового каналу на зауваження щодо ненормативної лексики

2034
М1 пообіцяв виправитися, а Новий канал вдався до казуїстики у відповідь на зауваження Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо ненормативної лексики в ефірі.
У Нацраді розповіли про реакцію М1 і Нового каналу на зауваження щодо ненормативної лексики
У Нацраді розповіли про реакцію М1 і Нового каналу на зауваження щодо ненормативної лексики

У відповідь на звернення Національної ради щодо трансляції в ефірі телеканалу М1 музичних відеокліпів з використанням інвективної лексики ТОВ «ТелеОдин» (юридична особа каналу М1) поінформувало про заходи, вжиті для недопущення подібних випадків. Новий канал натомість вдався до полеміки. Про це повідомляє прес-служба Нацради.

Наголошується, що трансляція відеокліпів із ненормативною лексикою у час, коли телевізор дивляться діти, має ознаки порушення частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» у частині трансляції програм або їх відеосюжетів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків; частин першої і другої статті 62 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та частини шостої статті 28 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Моніторингом Національної ради в ефірі телеканалу М1 12 квітня 2017 року було зафіксовано розміщення музичних відеокліпів із використанням інвективної лексики в денний час, зокрема «Альона» (гурт «ТІК», «Сережа» (гурт «Неангелы»), «Безбашенный» (у виконанні Т. Родрігеса, «Подруга» (у виконанні А. Плєтньової та М. Федушин).

У своїй відповіді ТОВ «ТелеОдин» поінформувало, що за погодженням із власниками авторських прав телеканал повністю приховав звук на всіх словах, стосовно яких була підозра щодо інвективної лексики, у творі «Безбашенный» Т. Родрігеса прибрано останню частину кліпу.

Телеканал також пообіцяв надалі уникати розміщення в ефірі аудіовізуальних творів із використанням інвективної лексики.

Натомість Новий канал вдався до «юридичного лукавства», відзначають у Нацраді: мовляв, у законодавстві немає визначення «брутальна лексика», тож незрозуміло, яких слів слід уникати. Тому телеканал вважає за необхідне укласти певний перелік табуйованих в ефірі слів, але при цьому «намагається перекласти таке рішення на регулятора, забуваючи про саморегуляцію ринку і загалом правила етикету, якими було б добре послуговуватися, дбаючи про ефір для багатомільйонної аудиторії перед телевізорами».

Нагадаємо, у квітні Національна рада з питань телебачення і радіомовлення зафіксувала на телеканалах М1, «1+1», СТБ, Новий канал, 5 канал і НТН приховане і відкрите поширення брутальної лексики та попросила мовників усунути ці порушення, оскільки вони можуть негативно вплинути на дитячу аудиторію. Наприкінці квітня Нацрада знову зафіксувала брутальні висловлювання на СТБ і Новому каналі.

Як писав «Детектор медіа», 9 березня Нацрада вирішила оштрафувати телеканал СТБ на 1 млн 654 тис. 688 грн (10% ліцензійного збору) за повторне протягом року порушення – показ програм, що можуть завдати шкоди дітям, у непередбачений для цього час.

Фото: press-post.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2034
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду