Комітет свободи слова схвалив Комунікаційну стратегію парламенту на 2017-2021 роки

Комітет свободи слова схвалив Комунікаційну стратегію парламенту на 2017-2021 роки

22 Червня 2017
1784
22 Червня 2017
16:53

Комітет свободи слова схвалив Комунікаційну стратегію парламенту на 2017-2021 роки

1784
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 21 червня 2017 року схвалив Комунікаційну стратегію Верховної Ради України на найближчі п'ять років.
Комітет свободи слова схвалив Комунікаційну стратегію парламенту на 2017-2021 роки
Комітет свободи слова схвалив Комунікаційну стратегію парламенту на 2017-2021 роки

Стратегію підготовлено у рамках виконання Плану дій ініціативи «Відкритий парламент» на реалізацію Декларації відкритості парламенту за сприяння проекту Європейського Союзу, Верховної Ради України  та ПРООН «Рада за Європу».  В її розробці брали участь народні депутати, представники апарату парламенту, громадських організацій, журналісти, експерти.

Комунікаційна стратегія спрямована на підвищення рівня довіри до парламенту та сприйняття його як ефективної інституції серед громадян України, організацій громадянського суспільства, ЗМІ та міжнародних аудиторій.

Стратегія передбачає вирішення шести основних завдань: 1) поліпшення іміджу парламенту шляхом запровадження системних комунікацій за допомогою єдиного комунікаційного центру всередині парламенту, запровадження кодексу етики та правил брендингу ВРУ; 2) підвищення обізнаності громадян щодо парламентських процесів; 3) забезпечення активної участі громадськості в процесі прийняття рішень та налагодження зворотного зв’язку; 4) вдосконалення співпраці з парламентськими та незалежними медіа і журналістами, в тому числі міжнародними ЗМІ; 5) посилення присутності парламенту на міжнародному рівні; 6) оптимізація внутрішніх комунікацій та обміну інформацією всередині парламенту.

Підходи до реалізації стратегії потребуватимуть суттєвих структурних змін і перерозподілу комунікаційних потоків, перегляду процедур обміну інформацією всередині парламенту, застосування новітніх технологій та способів поширення інформації, осучаснення технічного оснащення тощо.

«Стратегія приділяє значну увагу сучасній і зрозумілій комунікації з громадянами, громадськими та експертними об’єднаннями, міжнародною спільнотою шляхом вчасного донесення важливої інформації власними комунікаційними каналами Верховної Ради України (парламентські ЗМІ, веб-портал, сторінки в соціальних мережах, відповіді на звернення) та за допомогою вторинних каналів (незалежних засобів масової інформації, сайтів та сторінок у соціальних мережах окремих лідерів). Важливою складовою комунікаційної стратегії є забезпечення зворотного зв’язку з громадянами, громадськими об’єднаннями, ЗМІ та міжнародними аудиторіями, а саме: підзвітність громадськості, створення можливості брати участь в законодавчих процесах та служити надійними вторинними каналами інформування про парламентські процеси», – йдеться в резюме Комунікаційної стратегії.

Окремим компонентом у розрізі комунікації з громадськістю стануть заходи з розвитку суспільства активних та відповідальних громадян, зокрема просвітницькі заходи, кампанії та тренінги, спрямовані на ознайомлення з інструментами взаємодії з парламентом, а також заходи з контролю його роботи та формування політичної пам’яті, відповідальності виборців за обрану до парламенту політичну силу та законотворців.

Стратегічне оновлення внутрішніх комунікацій зміцнить вертикальні та горизонтальні комунікаційні процеси в парламенті, сприятиме більш злагодженій роботі комунікаційних підрозділів апарату Верховної Ради, комітетів, парламентських фракцій та груп, служб голови парламенту та його заступників заради повної прозорості та підзвітності всіх парламентських процесів. Ефективність оновлених комунікаційних процесів має оцінюватися за допомогою регулярних досліджень усіх цільових аудиторій, визначення їх інформаційних потреб та очікувань для подальшого вдосконалення та визначення пріоритетів парламентських комунікацій. Виконання завдань стратегії вимагатиме тісної співпраці з міжнародними організаціями, що надають технічну допомогу Україні, зокрема Світовим банком, Програмою розвитку ООН в Україні, Європейським Союзом, USAID, Радою Європи та іншими.

Дотримання запропонованих стратегічних підходів збагатить присутність парламенту в інформаційному просторі, забезпечить стійкий зв’язок з громадськістю та засобами масової інформації, а також злагоджену комунікацію Верховної Ради України та інших державних установ на міжнародному рівні.

Комунікаційна стратегія набуде чинності після затвердження головою Верховної Ради Андрієм Парубієм.

«Коли Комунікаційну стратегію підпише Андрій Парубій, вона набуде чинності. Але, попри те, що там є змістовні речі, потрібно ще складати план виконання, де будуть зазначені кінцеві строки і відповідальні особи і підрозділи Апарату парламенту. Ми від громадськості думаємо вже у липні, на засіданні моніторингового комітету Ініціативи Відкритий парламент, висунути Пріоритетні заходи з реалізації стратегії, щоб до кінця року ще втілити низку нових кроків», – зазначила у коментарі «Детектору медіа» юрист, директор з розвитку ЦЕДЕМ Тетяна Семілетко.

Нагадаємо, 2016 року представники ЗМІ, громадських організацій, народні депутати та працівники апарату парламенту під час стратегічної сесії Моніторингового комітету ініціативи «Відкритий парламент» проаналізували комунікаційну ефективність парламенту України та порадили, як її поліпшити.

Фото: Світлана Остапа, Детектор Медіа

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1784
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду