«Укрпошта» обіцяє вчасні розрахунки з видавцями -  НСЖУ створить робочу групу з питань поштової доставки газет

«Укрпошта» обіцяє вчасні розрахунки з видавцями - НСЖУ створить робочу групу з питань поштової доставки газет

16 Червня 2017
1435
16 Червня 2017
17:10

«Укрпошта» обіцяє вчасні розрахунки з видавцями - НСЖУ створить робочу групу з питань поштової доставки газет

1435
ПАТ «Укрпошта» визначає послугу доставки газет за передплатою як одну з пріоритетних та має намір розвивати партнерські зв’язки із видавничою галуззю. Зокрема, керівництво «Укрпошти» підтверджує виконання зобов’язань щодо вчасного розрахунку з редакціями за прийняту передплату на друге півріччя 2017-го року та не ініціюватиме нового зростання тарифів за газетну доставку.
«Укрпошта» обіцяє вчасні розрахунки з видавцями -  НСЖУ створить робочу групу з питань поштової доставки газет
«Укрпошта» обіцяє вчасні розрахунки з видавцями -  НСЖУ створить робочу групу з питань поштової доставки газет

Про це йшлося в ході зустрічі першого заступника генерального директора ПАТ «Укрпошта» Олександра Чернявського та  голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка, повідомляє прес-служба НСЖУ.

Як відомо, на початку цього року «Укрпошта» не дотрималась графіку розрахунків перед редакціями національних та регіональних газет за проведену передплату. Водночас протести газетярів та НСЖУ викликала спроба різкого підвищення поштових тарифів на доставку.

Напружена ситуація у стосунках «Укрпошти» та видавців була предметом розгляду у березні на спеціальній урядовій нараді під керівництвом віце-прем’єра В’ячеслава Кириленка за участі міністра інфраструктури Володимира Омеляна та менеджменту «УП» з керівництвом НСЖУ та представниками редакцій друкованих видань. Було досягнуто домовленостей, що ПАТ «Укрпошта» запроваджуватиме нові тарифи на доставку газет поетапно: з 1 липня вони підвищаться лише наполовину від запланованого раніше зростання, а підвищення тарифів в повному обсязі розпочнеться з 1 січня 2018 року.

«"Укрпошта" дотримується досягнутих домовленостей – і щодо поетапного запровадження тарифів у погодженому нами розмірі, і щодо розрахунків відповідно до умов договорів з редакціями. Ми маємо також цілісне бачення розвитку цієї важливої послуги – достаname="_GoBack">вки газет за передплатою – і готові до спілкування з видавцями на майданчику НСЖУ», - сказав Олександр Чернявський.

Голова Спілки журналістів Сергій Томіленко  підкреслив, що якість поштового зв’язку, особливо у райцентрах та селах, є предметом постійних нарікань редакторів газет. І неякісна доставка разом із тарифною політикою та проблемою розрахунків є реальною загрозою для майбутнього української друкованої преси. Водночас, готовність керівництва ПАТ «Укрпошта» до діалогу дає можливість видавцям впливати на ситуацію з газетною доставкою.

«НСЖУ нині формує робочу групу з питань поштової доставки газет, хочемо на системній основі працювати із фахівцями "Укрпошти". І хочемо, щоб вирішуючи фінансові питання, і видавцями і "Укрпоштою" захищалися і інтереси громадян на доступ до українського друкованого слова», - сказав Сергій Томіленко.

Керівники НСЖУ та «Укрпошти» домовилися про обмін інформацією щодо показників передплати, передачу на громадське обговорення проектів документів, які впливають на поштову доставку газет. Також домовлено про проведення у липні  за підсумками передплати на друге півріччя 2017-го року засідання робочої групи НСЖУ, участь в якому братиме керівництво ПАТ «Укрпошта».

Нагадаємо, 20 січня НСЖУ надіслала до генерального директора «Укрпошти» Ігоря Смілянського вимогу розблокувати розрахунки з редакціями. Також спілка зробила запит до «Укрпошти» щодо результатів передплати на 2017 рік на національні та місцеві видання і запропонувала відмовитись від 40-відсоткового підняття тарифів на доставку періодики, розглянути варіант перегляду поштових тарифів на індекс інфляції.

9 лютого НСЖУ повідомило, що «Укрпошта» блокує діяльність національних та місцевих газет, не перераховуючи їм належні кошти за проведену передплату на 2017 рік.

У березні стало відомо, що державне підприємство поштового зв'язку «Укрпошта» планує підняти розмір тарифів не тільки на доставку передплачених газет і журналів, але й різко збільшити тариф за оформлення (приймання) передплати преси поштою. Таке зростання тарифів має знайти своє відображення у відповідному наказі Міністерства інфраструктури України.

Як писав «Детектор медіа», у НСЖУ запропонували відкласти підвищення тарифів на доставку преси до 2018 року. У березні стало відомо, що «Укрпошта» запроваджуватиме нові тарифи поетапно – з 1 липня вони підвищаться наполовину від того зростання, яке хотіли запровадити поштовики, а з 1 січня 2018 року – на повний обсяг підвищення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1435
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду