Журналісти OCCRP опублікували розслідування про дії російських спецслужб в Македонії

Журналісти OCCRP опублікували розслідування про дії російських спецслужб в Македонії

5 Червня 2017
1977
5 Червня 2017
10:22

Журналісти OCCRP опублікували розслідування про дії російських спецслужб в Македонії

1977
Розслідування журналістів міжнародного консорціуму Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) викриває підривну роботу Кремля в Македонії, яка провадилась через пропаганду, агентів російських спецслужб під прикриттям журналістів, підкуп македонських ЗМІ та іншу діяльність.
Журналісти OCCRP опублікували розслідування про дії російських спецслужб в Македонії
Журналісти OCCRP опублікували розслідування про дії російських спецслужб в Македонії

Про це йдеться у розслідуванні  OCCRP, про яке пише російська «Новая газета».

Джерело з уряду Македонії на умовах анонімності передало архів з десятків секретних звітів журналістам міжнародного консорціуму Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). У спільному розслідуванні також брав участь македонський телеканал NOVA TV і сербське видання KRIK.

Передані документи складені на основі прослуховування телефонних переговорів, зовнішнього спостереження й інформації джерел. У них йдеться про те, як російські офіцери Служби зовнішньої розвідки (СЗР) і ГРУ спільно з співробітниками посольства Росії намагалися впливати на внутрішню політику Македонії та інших балканських країн, щоб не допустити їх вступу в НАТО і просувати інтереси Росії.

«Протягом останніх дев'яти років Македонія знаходиться «під впливом найсильнішої і руйнівною пропаганди, а також діяльності розвідувальних служб, яка здійснюється через посольство РФ», - говориться в звіті на ім'я Володимира Атанасовскі, керівника Служби безпеки і контррозвідки Македонії.

«РФ використовує методи так званої "м'якої сили" як частину стратегії з ізолювання Балкан від впливу Заходу…Крім того, російська зовнішня політика перебуває в тісній взаємодії з енергетичною стратегією, мета якої - отримати контроль над стратегічними енергетичними ресурсами країни», - йдеться в звітах.

Як повідомляється в документах, почесні консульства Росії в македонських містах Бітола і Охрід діють як розвідувальні бази.

Реалізацією цієї стратегії в Македонії займаються три офіцера російської СЗР, які отримують вказівки з штабу в Белграді, столиці Сербії, і чотири співробітники російського ГРУ зі штабом в Софії, столиці Болгарії. Їх діяльність, судячи з документів, координується через посольство Росії в Скоп'є, столиці Македонії.

Македонські контррозвідники також вказують в звітах імена кореспондентів державного агентства ТАСС і представників Росспівробітництва як агентів російських спецслужб.

Російські агенти протягом багатьох років займалися вербуванням колишніх і діючих співробітників македонської армії і поліції, щоб «створити критичну масу людей з військовою підготовкою і в потрібний політичний момент використовувати їх в російських інтересах», говориться в звітах.

Крім того, представники Росії намагалися вплинути на редакційну політику і пропонували кошти македонським ЗМІ, особливо тим, які підтримують албанську меншину, щоб просувати російську політику в країні.

Як йдеться у звіті, зусилля «російських агентів» були ефективними. Наприклад, Македонія не приєдналася до західних санкцій щодо Росії в 2014 році з-за війни на Південному Сході України. Македонська влада тоді заявляли, що санкції сильно вдарили б по економіці країни.

З 2013 року контррозвідники стежили за співробітником сербської розвідки BIA Гораном Жівалжевічем, який активно працював над тим, щоб не допустити інтеграції Македонії в Європу. Документи говорять, що Жівалжевіч давав інструкції проросійському члену парламенту Македонії Івану Стоілковічу, лідеру Демократичної партії сербів.

Стоілковіч також неодноразово зустрічався з політиками сусідньої Чорногорії, які виступали проти членства їхньої країни в НАТО. Серед цих політиків були і ті, кого македонські контррозвідники називали агентами російських спецслужб.

Журналісти OCCRP додзвонилися до Стоілковіча. «Коли ви з кимось зустрічаєтеся, я питаю вас про це? Вам повинно бути соромно. Ви ображаєте мене», - відповів він журналістам.

Співробітник сербської розвідки Жівалжевіч на питання відповідати відмовився. Коментарів російської влади і спецслужб поки також не було.

Нагадаємо, журналісти проекту «Слідство.Інфо» та міжнародної мережі OCCRP створили фільм-розслідування про свого колегу Павла Шеремета, якого було вбито влітку 2016 року. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1977
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду