Викраденого у Грузії азербайджанського журналіста знайшли у в’язниці в Баку

Викраденого у Грузії азербайджанського журналіста знайшли у в’язниці в Баку

4 Червня 2017
1404
4 Червня 2017
15:06

Викраденого у Грузії азербайджанського журналіста знайшли у в’язниці в Баку

1404
Прем’єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі звернувся до грузинського президента Георгія Маргвелашвілі з проханням надати громадянство країни родині азербайджанського журналіста Афгану Мухтарлі, який зник з Тбілісі і виявився в в’язниці в Баку.
Викраденого у Грузії азербайджанського журналіста знайшли у в’язниці в Баку
Викраденого у Грузії азербайджанського журналіста знайшли у в’язниці в Баку

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

В офіційному листі просить Георгій Квірікашвілі грузинського президента, «виходячи з ситуації, як виняток, за можливості в найкоротші терміни, надати дружині і дітям Афгану Мухтарлі громадянство Грузії».

Проте дружина азербайджанського журналіста Лейла Мустафаєва публічно відповіла прем’єру, що вступати до громадянства іншої держави для неї є неприйнятним і назвала те, що відбувається в Тбілісі «постановочним шоу».

Грузинський прем’єр знову заявив, що керівництво Грузії зробить все для з’ясування обставин інциденту з журналістом, який зник з Тбілісі ввечері 29 травня і через кілька годин опинився в слідчому ізоляторі в Баку.

30 травня азербайджанський журналіст Афган Мухтарлі заявив, що його силою повернули з Грузії до Азербайджану, де його, за словами адвоката, звинувачують у незаконному перетині державного кордону і контрабанді грошей.

Адвокат Ельчин Садигов повідомив «Радіо Свобода», що він зустрівся зі своїм підзахисним Афганом Мухтарлі у штаб-квартирі Державної прикордонної служби Азербайджану в Баку 30 травня, через день після того, як журналіст заявив про викрадення його невідомими особами в Тбілісі.

«Афган сказав мені, що невідомі люди змусили його сісти в автомобіль Opel у Тбілісі поруч з тим місцем, де він живе, і що ці люди, на його думку, були представниками грузинських спецслужб, – сказав Садигов. – Афган сказав мені, що в автомобілі його побили, зав’язали йому очі».

Міністерство внутрішніх справ Грузії заявило, що почало розслідування ймовірного «незаконного ув’язнення» Мухтарлі.

Мухтарлі залишив Азербайджан три роки тому. З січня 2015 року він разом із дружиною і дочкою жив у Грузії. У Тбілісі Мухтарлі проводив протести перед будівлею посольства Азербайджану і нещодавно написав про переслідування азербайджанських активістів у Грузії.

Мухтарлі також відомий як давній критик президента Азербайджану Ільгама Алієва.

Правозахисні організації звинувачують уряд президента Ільгама Алієва, який перебуває при владі з 2003 року, у фабрикуванні кримінальних справ для залякування незгодних і придушення свободи медіа у державі, багатій на нафту.

Нагадаємо, ууд в Азербайджані визнав журналіста Ніджата Амірасланова винним в опорі поліції і присудив йому 30 днів арешту. Ніджата Амірасланова, незалежного журналіста з північно-західного Ґазахського регіону Азербайджану, затримали 22 травня, а наступного дня місцевий суд ухвалив рішення. Колеги і друзі Амірасланова заявляють, що його арешт є «помстою» з боку місцевої влади за його репортажі й інтернет-повідомлення.

На фото: Афган Мухтарлі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1404
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду