СБУ мала підстави просити журналістів «Схем» не показувати облич своїх співробітників – юрист

СБУ мала підстави просити журналістів «Схем» не показувати облич своїх співробітників – юрист

2 Червня 2017
1383
2 Червня 2017
15:38

СБУ мала підстави просити журналістів «Схем» не показувати облич своїх співробітників – юрист

1383
Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко прокоментував «Детектору медіа» ситуацію, яка склалася між журналістами програми «Схеми: корупція в деталях» та Службою безпеки України навколо сюжету-розслідування про еліті автомобілі співробітників СБУ
СБУ мала підстави просити журналістів «Схем» не показувати облич своїх співробітників – юрист
СБУ мала підстави просити журналістів «Схем» не показувати облич своїх співробітників – юрист

На питання, наскільки законним було прохання СБУ до журналістів «Схем» утриматися від оприлюднення облич осіб, які можуть бути їх співробітниками, медіа-юрист відповів так: «Звісно, підстави для цього є, але СБУ треба було реагувати більш оперативно. Вони не хочуть казати, яких співробітників не можна показувати, а яких можна. Тому що тоді це можна буде вирахувати. Це бюрократія наша. Як тільки вони (СБУ - ДМ.) отримали цей запит від "Схем", їм одразу треба було реагувати, комунікувати з редакцією. Я думаю, що можна було би пом'якшити це питання».

За словами пана Головенка, визначити незаконність дій журналістів «Схем» складно, бо треба довести, що вони знали, що знімають саме співробітників СБУ.

«Треба було послати запит якомога раніше. Не знаю, може, на той час вони не розшифрували відео чи фотографії. В експертних колах говорять, що, звичайно, до "Схем" можуть бути питання. Це треба дивитися запити і те, як відбувався процес підготовки матеріалу. Я допускаю, що з боку журналістів також могла бити якась халатність чи щось подібне. Але СБУ теж досвід не навчив. У 2015 році ми розглядали таке на комітеті. І знову подібна ситуація», – сказав він.

За його словами, СБУ у своїй відповіді могло би підтвердити інформацію щодо деяких своїх співробітників. Наприклад, про керівників, які є публічними особами та з'являються у ЗМІ.

«Якщо це особа, яка працює під прикриттям, умовно кажучи, і не афішується як працівник СБУ, тут треба було знайти якусь іншу форму і написати, що "в частині інших працівників ми не можемо, згідно закону, відповідати на це питання інформаційного запиту", – сказав пан Головенко. – Юридично, якщо в них (СБУ – ред.) є обов’язок тих працівників не світити, вони мають запобігти тому, щоб ця інформація була поширена. У який спосіб – закон не деталізує. Вони можуть просто відписати щось загальне на цей інформаційний запит. Нажаль, немає такого варіанту відповіді, що "ми не можемо просто коментувати"».

Нагадаємо, 1 червня головна редакторка, авторка та ведуча програми «Схеми: корупція в деталях» Наталя Седлецька повідомила, що СБУ намагалася зняти з ефіру сюжет про елітні авто своїх співробітників. У СБУ повідомили, що оприлюднення журналістами даної інформації може ідентифікувати співробітників спецслужби та нанести загрозу їх життю і здоров’ю. Програма, як і було заплановано, вийшла в ефірі на «UA:Першому» 1 червня о 19:55.

Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія вважає, що журналісти «Схем» самі мають вирішувати, що видавати в ефір, і нести за це відповідальність.

Прес-секретар Служби безпеки України Олена Гітлянська заперечила, що СБУ намагалася зняти з ефіру сюжет програми «Схеми: корупція в деталях» про елітні авто співробітників СБУ. За її словами, вона просила редакцію «Схем» утриматися лише від оприлюднення облич співробітників СБУ. Оскільки «Схеми» показали обличчя співробітників СБУ – вони порушили закон, вважає речниця СБУ.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1383
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду