The New York Times розкрила, як Росія фінансує своїх пропагандистів у Східній Європі

The New York Times розкрила, як Росія фінансує своїх пропагандистів у Східній Європі

30 Травня 2017
777
30 Травня 2017
19:13

The New York Times розкрила, як Росія фінансує своїх пропагандистів у Східній Європі

777
Росія займається фінансуванням маргінальних політичних сил у Східній Європі для поширення пропаганди, йдеться у розслідуванні американського видання The New York Times.
The New York Times розкрила, як Росія фінансує своїх пропагандистів у Східній Європі
The New York Times розкрила, як Росія фінансує своїх пропагандистів у Східній Європі

Про це повідомляє «Укрінформ».

У публікації The New York Times розкривається історія чеського активіста Ладислава Кашуки, який брав участь в організації мітингів.

Як повідомляється, він отримував гроші з Москви, на які організовував вуличні акції протесту. Йому запропонували початкову виплату в розмірі 300 євро на придбання прапорів та іншої необхідної атрибутики для акцій протесту проти НАТО та прозахідного уряду в Україні в Празі. Пізніше йому було запропоновано 500 євро, щоб купити відеокамеру, аби знімати та викладати у мережі пропагандистські відео. Були запропоновані також й інші невеликі суми.

Ладислав Кашука розповів, що влітку 2014 року він отримав 1,5 тис. євро від російського письменника-націоналіста білоруського походження Олександра Усовського. Видання повідомляє, що про їх співпрацю стало відомо з листування через електронну пошту і соцмережі, які пізніше викрили українські хакери.

«Це відкриває на найбільш низовому рівні особливо таємний аспект російської стратегії впливу: активістів-фрілансерів, які просувають ідеї РФ за кордоном, отримуючи підтримку від російських олігархів та інших наближених до Кремля осіб, а не конкретно від держави Росії», - йдеться у розслідуванні видання.

Зазначається, що діяльність Усовського була направлена на політичних маргіналів в Чехії, Угорщині, Польщі і Словаччині, але їх зусилля з тріском провалилися.

Також видання вказує на зв'язок Усовського з російським олігархом Костянтином Малафєєвим, який упродовж тривалого часу спонсорував письменника та його агентів. Проте згодом Усовський зажадав все більше грошей і почав пропонувати амбіціозніші ідеї.

Як пише видання, у березні 2015 року «польським друзям» Усовського знадобилося 292 700 євро, щоб потрапити до парламенту, а ультраправа угорська партія «Йоббік» запросила 10 тисяч євро на свій розвиток. Окрім цього, Усовський попросив 3 тисячі євро для неофашистської воєнізованої групи «Угорська гвардія». Малафєєву здалося, що це завеликі витрати, тому він припинив фінансування діяльності письменника.

За словами колишнього чиновника зі словацького МВС Даніеля Міло, який в даний час є експертом з екстремізму в Globsec, Усовський «є хорошим прикладом російських методів». «Він - маленький гвинтик у великій промисловості. Їх може бути декілька десятків», - сказав він.

Нагадаємо, українські хакери з «Кіберхунти» та «Українського кіберальянсу» зламали листування одного з координаторів «русского мира» в Східній Європі, білоруса Олександра Усовського, який займався проплаченими антиукраїнськими акціями у Польщі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
777
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду