Заступник Стеця підтвердив, що Мінінформполітики передало СБУ список з 20-ти антиукраїнських сайтів

Заступник Стеця підтвердив, що Мінінформполітики передало СБУ список з 20-ти антиукраїнських сайтів

26 Травня 2017
2210
26 Травня 2017
17:05

Заступник Стеця підтвердив, що Мінінформполітики передало СБУ список з 20-ти антиукраїнських сайтів

2210
Експертна рада Міністерства інформаційної політики передала Службі безпеки України перелік інтернет-ресурсів з антиукраїнським контентом, які можуть бути заблоковані згідно Доктрини інформаційної безпеки України
Заступник Стеця підтвердив, що Мінінформполітики передало СБУ список з 20-ти антиукраїнських сайтів
Заступник Стеця підтвердив, що Мінінформполітики передало СБУ список з 20-ти антиукраїнських сайтів

Про це «Детектору медіа» повідомив заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін.

«Список ми передали в режимі для службового користування для того, щоб не підбурювати спекуляції, які навколо нього однозначно будуть інспіровані джерелами, які, власне, постійно атакують будь-які намагання обмежити розповсюдження російської пропаганди в Україні.Ці джерела інформації і медіа в Україні існують. З ними, на жаль, згідно дуже лояльного до медіа українського законодавства, неможливо нічого вдіяти», – повідомив заступник міністра. 

Як він зазначив, Мінінформполітики зараз чекає реакції стосовно правового аналізу, який в СБУ мають здійснити щодо матеріалів, розміщених на тих сайтах.

«Ми орієнтувалися, в першу чергу, на ознаки злочинів, які описані в Кримінальному кодексі Україні. Це такі статті, як розпалювання міжнаціональної, міжетнічної ворожнечі, повалення конституційного ладу. МІП не вповноважений здійснювати кримінальну оцінку. Вже СБУ в рамках своєї компетенції буде визначати, чи дійсно підпадають ці тексти під ознаки кримінальних статей», - сказав Дмитро Золотухін.

За його словам, у списку - 20 сайтів.

«Ми зробили пілотну пропозицію з до 20-ти доменних імен, які містять найбільш очевидні ознаки: власне, якщо там написано, що українці – це не нація, а України, як держави, не існує. Такі ресурси є, вони існують і поширюють інформацію на українську аудиторію», - підкреслив заступник міністра.

За словами члена експертної ради при Мінінформполітики Зураба Аласанії, у переданому до СБУ списку є сайт видання «2000».

«З відомих мені сайтів там тільки один – " 2000 ". Всі інші сайти я в упор не знаю, наприклад,"Ополченець"... Ну, тобто, зовсім кінчені: маленькі, жахливі, виглядають погано і дивно. Вибирали, звичайно, не навмання, а користувалися базами даних, в тому числі і сайту "Миротворець»,повідомив пан Аласанія «Апострофу».

Раніше, у березні, міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що очікує від свого заступника Дмитра Золотухіна подачі йому протягом 2 тижнів списку антиукраїнських сайтів для ініціювання процедури їх закриття.

«У найближчі два тижні ... я хочу, щоб він (заступник міністра Дмитро Золотухін – ред.) приніс на експертну раду при Міністерстві інформаційної політики, куди входять медіаексперти, громадські діячі, перелік сайтів, які повинні бути закриті. Наприклад, "Русская весна" або інша "пурга", що підриває суверенітет України», - сказав він.

Міністр зазначив, що такий список повинен бути попередньо погоджений із Службою безпеки України.

«Цей перелік сайтів – ми знайдемо механізм, яким чином вони будуть закриті найближчим часом», - сказав Стець.

За його словами, зібрані матеріали планується передати до суду для прийняття рішення.

Нагадаємо, 15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Однокласники». Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Міністерство інформаційної політики України (МІП) заявило, що вказані в указі Президента України №133/2017 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» інтернет-ресурси не входять до переліку, які були напрацьовані відомством.

На фото - Дмитро Золотухін

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2210
Читайте також
06.03.2018 12:00
Галина Петренко
«Детектор медіа»
5 742
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ольга
2488 дн. тому
Если бы с такой инициативой выступили перед Януковичем, вы бы первые писали бы с возмущением. А теперь проглатываете всё, что вам кидают сверху
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду