У Раді Європи закликали Порошенка переглянути зміни до закону про е-декларування ГО

У Раді Європи закликали Порошенка переглянути зміни до закону про е-декларування ГО

16:45,
24 Травня 2017
1606

У Раді Європи закликали Порошенка переглянути зміни до закону про е-декларування ГО

16:45,
24 Травня 2017
1606
У Раді Європи закликали Порошенка переглянути зміни до закону про е-декларування ГО
У Раді Європи закликали Порошенка переглянути зміни до закону про е-декларування ГО
Комісар Ради Європи з прав людини Нільс Муйжнієкс у листі звернувся до українського президента Петра Порошенка з проханням скасувати положення про оприлюднення активів антикорупціонерів. У РЄ вважають, що зміни до закон про е-декларування можуть негативно впливати на НУО та журналістів

Про це повідомляє «Еспресо».

Зокрема, комісар РЄ з прав людини оприлюднив переписку із заступником глави АП України Дмитром Шимківом. За його словами, потрібно скасувати поправки від 2 травня щодо активістів, які мусять декларувати свої активи на кшталт держпосадовцям і чиновникам.

«Неурядові організації працюють фактично вже з урахуванням правил фінансової звітності, а ЗМІ мають платити податки і подавати звіти до відповідних податкових органів. Тільки ті особи або організації, які отримують державне фінансування, можуть бути піддані суворішим вимогам звітності, які застосовні до будь-якого іншого одержувача державних бюджетних коштів», – йдеться у заяві пана Муйжнієкса.

«Еспресо» пише, що у листі-відповіді пан Шимків зазначив, що закон має низку пробілів і найближчим часом має бути удосконаленим. Також він зазначив, що планує після доопрацювання направити законопроект на розгляд Венеційській комісії Ради Європи.

Нагадаємо, 30 березня, в Україні набув чинності закон про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», яким подавати електронні декларації зобов’язали антикорупційних активістів.

Закон було підписано Петром Порошенком 27 березня.

24 березня Верховна Рада спробувала скасувати результати голосування за закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», але їй не вистачило голосів.

Голова громадської організації «Детектор медіа» та шеф-редактор порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова вважає, що Президент України Петро Порошенко мав ветувати ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» та повернути його до Верховної Ради з його пропозиціями.

24 березня Єврокомісар з питань європейської політики сусідства і розширення Йоганнес Ган розкритикував зміни до закону про електронне декларування.

25 березня Коаліція провідних неурядових організацій «Реанімаційний пакет реформ» (РПР) звернулась до президента Петра Порошенка із закликом повернути до Верховної Ради ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» для термінового повторного розгляду, включивши пропозиції виключити з нього норми, «які порушують права громадян і загрожують розвиткові демократії в Україні».

28 березня Міжнародна правозахисна організація Freedom House розкритикувала зміни до закону про електронне декларування в Україні. Цього ж дня Міжнародна антикорупційна мережа Transparency International та українське представництво «Transparency International Україна» закликали українську владу скасувати суперечливі зміни до Закону «Про запобігання корупції».

У Міністерстві закордонних справ ФРН повідомили, що розраховують на внесення зміни до антикорупційного закону найближчим часом.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду