На Закарпатті чиновнику вручено підозру за ненадання інформації журналісту

На Закарпатті чиновнику вручено підозру за ненадання інформації журналісту

22 Травня 2017
1253
22 Травня 2017
15:06

На Закарпатті чиновнику вручено підозру за ненадання інформації журналісту

1253
Прокуратура Закарпатської області вручила підозру в.о. сільського голови Новодавидківської сільської ради Адріану Скибі згідно з ст. 171 Кримінального Кодексу за ненадання інформації на запит.
На Закарпатті чиновнику вручено підозру за ненадання інформації журналісту
На Закарпатті чиновнику вручено підозру за ненадання інформації журналісту

Про це повідомляє сайт «Новини Рахівського району»

Як розповіла журналістка газети «СНК» Лариса Ступак, Новодавидківському сільському голові було подано два інформаційні запити на публічну інформацію з вказаних питань.

У запиті від 14 березня містилось прохання надати інформацію про документи на видобуток гравію, глини та піску в річці Латориця, а також відомості про земельні ділянки, які сільрада виділяла на сесіях у 2010 – 2015 роках.

У відповідь Новодавидківськ а сільрада запитану інформацію не надала, натомість послалася на вимоги п.5, ст.19 ЗУ «Про доступ до публічної інформації»:

«Оскільки інформацію про вашу газету ми не знайшли в жодному офіційному джерелі, то просимо при повторному запиті, якщо такий буде сформовано, надати копії офіційних документів (витяг з ЄДРПУО, свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи, виписку з ЄДРПОУ, посвідчення журналістів)», – йдеться у відповіді на запит.

Лист підписано в.о. сільського голови Адріаном Скибою. За інформацією сайту Новодавидківської сільради, Андріан Скиба значиться секретарем ради.

«У п.5, ст.19 ЗУ "Про доступ до публічної інформації" перелічено, що саме запит має містити, – розповіла Лариса Ступак. – Це ім’я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв’язку, якщо такий є; загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо; підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі. Список є вичерпним, ніяких згадок про свідоцтво реєстрації ЗМІ він не містить. Відтак, у діях посадової особи А.М. Скиби, який виконував на той час функції голови сільської ради, я вбачаю ознаки кримінально караного правопорушення згідно ч.1.ст. 171 КК України, а саме – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Таке діяння карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуван их мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років», – зазначила пані Ступак.

Чиновнику прокуратурою Закарпатської області, вручено підозру.

Нагадаємо, у квітні журналіст інформаційно-аналітичного порталу «Четверта влада» Юрій Горбач звернувся до суду із позовом проти Волинської обласної ради, яка відмовилася надавати інформацію про те, як її голова Ігор Палиця відвідує своє робоче місце

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1253
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду