«Правий сектор», «Нацкорпус» і «Азов» продовжать використовувати свої сторінки у соцмережі «ВКонтакте»

«Правий сектор», «Нацкорпус» і «Азов» продовжать використовувати свої сторінки у соцмережі «ВКонтакте»

19 Травня 2017
6757
19 Травня 2017
18:51

«Правий сектор», «Нацкорпус» і «Азов» продовжать використовувати свої сторінки у соцмережі «ВКонтакте»

6757
Українські націоналістичні угрупування, що активно використовують російську соціальну мережу «Вконтакте», або виступили проти заборони, або ж просто проігнорували її.
«Правий сектор», «Нацкорпус» і «Азов» продовжать використовувати свої сторінки у соцмережі «ВКонтакте»
«Правий сектор», «Нацкорпус» і «Азов» продовжать використовувати свої сторінки у соцмережі «ВКонтакте»

Про це повідомляє DW.

Офіційна сторінка колишнього провідника «Правого сектора» Дмитра Яроша має майже 60 тисяч підписників. Після оголошення заборони мережі одразу ж була створена сестринська сторінка у мережі Facebook. Проте ані підписники, ані адміністрація сторінки не поспішають залишати російський ресурс, на якому активно продовжується спілкування.

Адміністрація сторінки «Правого сектора» у соцмережі «ВКонтакте» написала, що попри підтримку блокування російських інтернет-ресурсів, використовувала і надалі використовуватиме цю російську мережу.

Головним аргументом вони наводять те, що «цю платформу використовує сила силенна української молоді. Якщо через ВК не впливатимуть на неї проукраїнські сили, через ВК впливатимуть виключно ватники. Тому ось така, образно кажучи, "угода з дияволом"».

Сторінка має майже 50 тисяч прихильників, у РФ доступ до цієї сторінки заборонено вже понад три роки.

Подібна ситуація склалася й з офіційними сторінками в соцмережі «ВКонтакте» партії «Національний корпус» та полку «Азов». Обидві сторінки заборонені рішенням Роскомнагляду, проте мають 26 та 11 тисяч абонентів відповідно. Представники «Нацкорпусу» вважають заборону «ВКонтакте» в Україні наступом на свободу слова. За словами Назара Кравченка, заступника партії, «ВКонтакте» має більше простору для свободи висловлювань, ніж Facebook.

Варто зазначити, що партія «Опозиційний блок» збереже свої сторінки в російських соціальних мережах «ВКонтакте» і «Одноклассники», незважаючи на указ Президента України про блокування цих інтернет-ресурсів на території країни. При цьому офіційна сторінка «Опозиційного блоку» в соцмережі «ВКонтакте» налічує всього 6,5 тисяч користувачів.

Нагадаємо, 15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Однокласники». Крім того, суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності.

Свою стурбованість щодо блокування інтернет-ресурсів в Україні висловили представники Ради Європипредставництва ЄС, а з критикою цього указу виступили представники «Репортерів без кордонів»Human Rights WatchFreedom House. Водночас у НАТО сказали, що блокування сайтів – це питання безпеки, а не свободи слова.

Представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайло Чаплига нагадав, що за українським законодавством блокування будь-яких інтернет-ресурсів можливе лише у судовому порядку.

НКРЗІ заявила, що інтернет-провайдери, які не виконають рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» будуть притягнуті до адміністративної відповідальності та накладення штрафу.

Експерти, яких опитав «Детектор медіа», не впевнені, що указ президента й рішення РНБО має виконуватися приватними компаніями та особами, а не лише державними органами.

Натомість Президент України Петро Порошенко заявив, що всі його сторінки в російських соціальних мережах «ВКонтакте», «Одноклассники», а також в пошуковику і поштовому сервісі «Яндекс» будуть закриті, і заявив, що провайдери повинні блокувати ці ресурси.

Інтернет-асоціація України звернулася до Служби безпеки України за роз’ясненнями, зокрема: чи розповсюджується дія указу на приватних осіб, а не лише на державні служби, яким буде покарання за невиконання указу, як досягти ефективності, якщо будь-яке блокування інтернет-ресурсів можна обійти за допомогою спеціальних програм, тощо.

З 16 травня ураїнські користувачі російської соцмережі «Вконтакте» отримують повідомлення від служби підтримки з інструкцією обходу блокування сайту на території України.

17 травня Служба безпеки України повідомила, що разом з іншими правоохоронними органами розробляє зміни до законодавства України щодо механізму блокування російських інтернет-ресурсів.

Керівник Департаменту інформаційного суспільства Ради Європи Патрік Пеннінкс вважає, що заборона російських інтернет-ресурсів в Україні обмежує свободу слова.

Європейський союз визнав, що у питанні блокування російських інтернет-ресурсів захист національної безпеки є прерогативою українського уряду та очікує від влади України гарантій щодо свободи думки.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6757
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду